Week van het Werkgeluk: hoe maak jij van werkgeluk een prioriteit?

0

We spenderen ongeveer één derde van ons leven op het werk, de manier waarop we dit invullen heeft dus ook grote invloed op de rest van ons leven. Het is belangrijk om bewust stil te staan bij ons werkgeluk, en daarom is de week van 23 t/m 27 september uitgeroepen tot de Week van het Werkgeluk!

De internationale Week van het Werkgeluk is een initiatief van Maartje Jansen en Fennande van der Meulen van Happy Office. Organisaties in meer dan 50 landen doen mee aan de week, met meer dan 100 bedrijven alleen al in Nederland. Dit jaar is het de zevende editie. Bedrijven doen mee door bijvoorbeeld het Manifest te ondertekenen, om te laten zien dat ze werkgeluk belangrijk vinden. Daarnaast wordt er gestimuleerd om een ‘eigen’ Week van Werkgeluk te organiseren binnen je organisatie. Organiseer bijvoorbeeld een uitje, een inspiratiesessie of teambuilding evenement.

Cijfers

We spenderen gemiddeld één derde op ons werk, dat betekent ruwweg 90.000 werkuren in je leven. Zo’n 27 procent van de Nederlanders heeft één of meerdere slechte werkdagen per week. Hierdoor scoort het werk behoorlijk lager. Het is belangrijk om de grens tussen werk en ontspanning te bewaken, maar ook om ervoor te zorgen dat we op werk meer geluk ervaren en kunnen werken met een positief gevoel.

Lees ook: ‘Voorkom administratieve rompslomp bij inhuren zzp’ers’

Mkb kan werkgeluk vergroten

In aanloop naar de Week van het Werkgeluk vroeg het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al aandacht voor leren op het werk. Uit onderzoek van TNO blijkt dat leren op het werk ervoor zorgt dat bijna twee keer vaker tevreden zijn met hun werk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat leren het werkvermogen, de productiviteit, de promotiekansen en het inkomen verbeterd van werknemers. Daarnaast zijn ze meer betrokken bij het bedrijf. Leren heeft een positieve invloed op de energie en het werkplezier.

Werkgeluk creëren

In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS zijn een aantal kwesties van werkgeluk onderzocht. Wel 56 procent van werknemers in Nederland voelt zich bevlogen in hun werk. Rond 69 procent voelt zich verbonden met het bedrijf waar ze voor werken. Maar liefst 92 procent van de werknemers vindt leren op het werk belangrijk.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid roept ondernemers op om de QuickScan tijdens de Week van het Werkgeluk gratis te doen op mijnleercultuur.nl, om extra aandacht te kunnen besteden aan leren op het werk. Zo kunnen zij extra handvatten krijgen om de leercultuur binnen hun bedrijf te ontwikkelen en werkgeluk te vergroten bij hun werknemers.

De QuickScan Leercultuur is ontwikkeld in samenwerking tussen TNO en hogeschool Windesheim. De QuickScan is onderdeel van de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die afgelopen zomer van start ging om ondernemers in het mkb te inspireren om laagdrempelige leermomenten te creëren en zo bij te dragen aan het werkgeluk.

Lees ook: ‘Toegevoegde waarde uitbesteden backoffice wordt steeds groter’

Over Auteur

Redacteur Flexmarkt

Reageer