‘Flexwerk is een vorm van werkzekerheid’

0

Flexwerk wordt vaak in een adem genoemd met ‘onzekerheid’ en ‘geen echte baan’. Niels Raaphorst (Mazars) is het daar niet mee eens en heeft zijn eigen kijk op flexwerk, zoals blijkt uit onderstaande blog die hij voor Flexmarkt heeft geschreven. “De gedachte dat flex puur iets tijdelijks is, is steeds minder van toepassing. Het wordt steeds meer een vorm van werkzekerheid.”

“Op dit moment is er werk voldoende in de flexsector en kunnen we met recht spreken van hoogconjunctuur. Volgens het CBS is er zelfs sprake van de grootste stijging van uitzenduren sinds tien jaar. Het is voor inleners de kunst om goed personeel te vinden in een krappe markt en om ze vervolgens ook vast te houden.

Flex vervult een steeds grotere functie in de maatschappij. Meer en meer mensen kiezen heel bewust voor een flexibele baan. Met name de zogenaamde Generatie Y wil veranderen van werk, ervaring opdoen bij meerdere werkgevers en ook nog wat van de wereld zien. De gedachte dat flex puur iets tijdelijks is, is steeds minder van toepassing. Het wordt steeds meer een vorm van werkzekerheid. Zo lang er maar genoeg werk is maakt het ook niet uit dat je flexibel werk doet.

Steeds vaker kiezen flexwerkers bewust voor een flexibele baan en negatieve geluiden als ‘je staat weer snel op straat’ gaan niet meer op. Flexkrachten kunnen sinds kort ook gemakkelijker een hypotheek krijgen. Ik verwacht in ieder geval dat over vijf jaar de acceptatiegraad van het hebben van een flexibele baan binnen de samenleving een stuk hoger is.

Toch blijft die conjunctuur altijd spannend. Dat is juist het bijzondere van de flexsector. Nu is het weliswaar hoogconjunctuur, maar er komt zeker weer een tijd waarin er minder werk is. En in tijden van hoogconjunctuur zijn goede krachten weer schaars. Uitdagingen voor het bedrijfsleven en uitdagingen voor de overheid. Want hoe organiseer je als overheid deze nieuwe vorm van werkzekerheid in de wetgeving en sociale zekerheid?

Een klant vroeg mij bijvoorbeeld pasgeleden hoe hij zijn personeel het beste vast kan houden nu de sectorverloning is afgeschaft. Met de afschaffing stijgen de loonkosten van de uitzendkracht, terwijl de sociale premies eerder gelijk waren aan die voor de vaste medewerkers van de inlener. Vragen naar aanleiding van nieuwe of aangepaste wetten en regels komen ook vaak voor. De afschaffing van de sectorverloning levert mijn team, bestaande uit dertig specialisten, bijvoorbeeld meer adviesvragen op. Binnenkort loopt de CAO voor Uitzendkrachten af, wat waarschijnlijk leidt tot vragen.

Mijn vakkennis op het gebied van accountancy en consultancy koppel ik aan de sectorfocus, de flexmarkt. Ik vind het heel prettig om die focus te hebben en alles te weten van deze sector. Er is nu werk genoeg, maar er komt hoogstwaarschijnlijk wel weer een recessie. Het blijft een spannende markt, maar ongeacht de conjunctuur geloof ik in flexwerk als vorm van werkzekerheid. En verder ben ik heel benieuwd hoe de arbeidsmarkt eruit ziet als mijn eenjarige dochter over twintig jaar aan het werk gaat.”

Dit is een blog van Niels Raaphorst, sectorleider flexwerk bij Mazars. Op zijn 17e begon hij als accountant bij de rechtsvoorganger van Mazars en hij is met zijn 34 jaar de jongste partner bij Mazars Nederland.

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer