Volgens het CBS is de tevredenheid met het werk het kleinst onder uitzendkrachten. Unique laat in een reactie aan Flexmarkt weten de onzekerheid bij uitzendkrachten zoveel mogelijk weg te nemen, bijvoorbeeld door een MentalityMatch. Ook de ABU streeft naar meer tevreden arbeidskrachten.
Volgens het CBS was in 2016 was 81% van de zelfstandigen tevreden met het werk dat ze deden. Van werknemers met een vaste arbeidsrelatie was dat 78%. Binnen de groep flexibele werknemers gold dit voor bijna driekwart.
Van de uitzendkrachten was 66% tevreden, het laagste percentage van alle flexibele werknemers. Een relatief groot deel van de uitzendkrachten gaf aan dat het niet lukte om een vaste baan te krijgen. Vooral zij toonden zich minder tevreden.
Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van eerder gepubliceerde cijfers.
Flexkrachten uit behoefte
Een op de drie werknemers zonder vast dienstverband geeft aan behoefte te hebben aan flexibiliteit of zegt geen behoefte te hebben aan zekerheid. Dit geldt vooral voor oproep- en invalkrachten. Werknemers die flexibel werken omdat ze dat willen, zijn vrijwel net zo tevreden met het werk als vaste werknemers. Hetzelfde geldt voor flexibele werknemers die nieuw zijn bij hun huidige werkgever.
Ruim een kwart van alle werknemers met een flexibel dienstverband lukte het niet om een vaste baan te krijgen. Zij zijn minder vaak tevreden dan werknemers die andere redenen hadden om flexibel te werken. De geringere tevredenheid van uitzendkrachten hangt hiermee samen: ruim de helft van hen geeft aan een uitzendbaan te hebben omdat het niet lukte om een vaste baan te krijgen.
Unique: ‘onzekerheid wegnemen’
In een reactie zegt Loes Dingemans, algemeen directeur bij Unique: “Volgens de resultaten van het CBS is 66% van de uitzendkrachten al tevreden. Het zou mooi zijn als de overige 34% ook volgt. Vermoedelijk komt de meeste ontevredenheid voort uit het feit dat uitzendkrachten geen vast dienstverband hebben, maar wel zekerheid willen. Bij Unique proberen we die onzekerheid zoveel mogelijk weg te nemen. Als je werkt op uitzendbasis profiteer je immers ook van vele voordelen. Denk aan de flexibiliteit, de vele bedrijven die je kunt verkennen en de mooie ervaringen die je opdoet. Daarnaast kunnen onze kandidaten gewoon een hypotheek krijgen, ook zonder vast dienstverband. Dat geeft meer houvast. Bovendien bieden we veel opleidingsmogelijkheden aan uitzendkrachten, wel zo duurzaam en aantrekkelijk.”
MentalityMatch
Dingemans: “Om het werkgeluk van onze kandidaten verder te bevorderen, maken we ons dagelijks hard voor een perfecte match tussen kandidaten en werkgevers. Dat doen we al vroeg in de employee journey met de MentalityMatch. De MentalityMatch helpt kandidaten om de ideale baan te vinden. We willen namelijk dat iedere kandidaat écht blij is met zijn baan. We streven dus nog voorbij tevredenheid, want als de kandidaat blij is en met plezier naar zijn baan gaat, helpen zij hun werkgever om de doelen te behalen. Zo zorgen we ervoor dat toekomstige collega’s binnen een nieuwe bedrijfscultuur passen. Een win-win situatie. Ik streef er dan ook persoonlijk naar om volgend jaar een verandering te zien in deze cijfers!”
ABU wil ‘tevreden uitzendkrachten’
Jurrien Koops, directeur ABU, zegt in een reactie hierop: “Onze branche wil tevreden arbeidskrachten. Vandaar dat wij blijven inzetten op scholing en duurzame inzetbaarheid om meer inkomenszekerheid voor onze uitzendkrachten te realiseren.” “Het grootste deel van de uitzendkrachten is op zoek naar een vaste baan en gebruikt daarvoor een uitzendbaan als opstap. We zien dat de doorstroom op de arbeidsmarkt sneller gaat dan de jaren hiervoor. Toch is daar volgens ons nog winst te halen. Al eerder gaven wij aan dat er hervormingen op de arbeidsmarkt nodig zijn om die doorstroom te versnellen.”
1,8 miljoen flexwerkers
In de afgelopen jaren is het aantal werknemers met een flexibel contract flink toegenomen, evenals het aantal zzp’ers. In 2016 hadden volgens het CBS 1,8 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie. Van hen werkten er 279.000 als uitzendkracht. De overgrote meerderheid van de werknemers heeft een vaste baan: bijna 5,2 miljoen mensen. Ruim 1,4 miljoen personen werkten in 2016 als zelfstandige. De meeste van hen – bijna drie kwart – hadden geen personeel in dienst.