Gemeente helpt oudere werkzoekende onvoldoende

0

Gemeenten helpen bijstandsgerechtigden van 45 jaar en ouder die werk zoeken, onvoldoende effectief. Ze houden te weinig rekening met de situatie waarin de meeste oudere bijstandsgerechtigden zitten. Die werkzoekenden staan vaak ver af van de arbeidsmarkt en hebben specifieke hulp nodig.

De Inspectie SZW stelt dat in het rapport ‘Perspectief voor oudere werklozen?’. Gemeenten hebben de vrijheid om voor bepaalde groepen werkzoekenden op hen toegespitst beleid te voeren, maar uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de zes gemeenten dergelijk beleid voor oudere werklozen heeft.

Oudere bijstandsgerechtigden voelen zich door de vele afwijzingen vaak afgeschreven en nutteloos, aldus het rapport. Ze zoeken vooral werk in sectoren en beroepen die ze kennen en hebben weinig zicht op hun kansen op geheel ander werk. Zij moeten vaak intensiever, anders en langer zoeken naar een baan dan andere doelgroepen.

De Inspectie constateert dat de dienstverlening veelal bestaat uit standaardtrajecten die werken bij ‘zelfredzame ouderen’. De meeste oudere bijstandsgerechtigden zijn echter niet zo zelfredzaam en hebben een extra duwtje in de rug nodig, aldus de Inspectie.

Dat kan door een betere analyse van de kansen en beperkingen van de werkzoekende, door directe bemiddeling naar vacatures of door het maken van structurele afspraken met werkgevers. Gemeenten zouden ook moeten proberen de negatieve beeldvorming bij werkgevers van oudere werklozen te doorbreken.

Bron: ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer