Hoe vind en behoud je schaarse ICT’ers?

0

Het tekort aan ICT’ers wordt groter en groter, merkt ook Bob van Biezen, mede-oprichter van Web Whales. In deze column geeft hij aan wat de impact daarvan is op de (recruitment)markt. En Van Biezen geeft tips om IT-talent toch te vinden en te behouden.

Tienduizenden openstaande vacatures: de krapte op de ICT-arbeidsmarkt bestond al langer, maar is door de coronapandemie alleen maar toegenomen. Lockdowns en quarantaines dwongen ons tot thuiswerken, thuis studeren en online winkelen. Waar er in de eerste zes maanden van de pandemie nog bezuinigd werd op ICT-personeel explodeerde daarna de vraag naar digitale oplossingen en dus ook de vraag naar ICT-personeel. Een prima uitgangspositie voor de werkzoekende ICT’er. Maar bedrijven zitten met de handen in het haar. Want hoe kom je in hemelsnaam aan nieuwe medewerkers?

ICT’er is kansrijk beroep 

In het derde kwartaal van 2021 steeg het aantal ICT-vacatures met maar liefst 60% in vergelijking met dezelfde periode in 2020. En de vooruitzichten voor 2022 zijn al niet veel beter. We zijn inmiddels helemaal gewend aan thuiswerken en online bestellen. Die noodgedwongen trend lijkt dan ook een blijvertje te worden. Daarmee zal de vraag naar ICT’ers ook na het coronatijdperk naar verwachting niet snel afnemen.

Werkzoekenden hebben de banen dus voor het uitkiezen. Nooit eerder was er in de ICT-sector zo’n hoge banenkans. Vooral de hoger opgeleide ICT’er (hbo/wo) bevindt zich momenteel in een uitermate luxe positie. In de lijst meest kansrijke beroepen van het UWV (december 2021) zijn de volgende ICT-functies opgenomen:

  • ICT-servicedeskmedewerkers
  • BI specialisten, data analisten, data scientists
  • Software consultants ERP/CRM
  • Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
  • Datawarehouse ontwikkelaars
  • Database administrators
  • Netwerkbeheerders
  • Specialisten technische infrastructuur en netwerkengineers
  • Architecten ict, systeemontwikkelaars
  • Programmeurs / developers specifieke talen (o.a. .NET, java, C#, PHP, javascript)
  • Security specialisten
  • Software testers, testmanagers
  • Webdevelopers (backend/technisch)
  • GEO/GIS specialisten (geografisch informatiesysteem)

De impact van tekort aan ICT’ers

 Het aanhoudende tekort aan ICT-personeel heeft een behoorlijke impact op het reilen en zeilen binnen de Nederlandse ICT-bedrijven. Dat is te merken aan een aantal nieuwe ontwikkelingen binnen de branche. De belangrijkste tendensen op een rij:

  • Hoger salaris voor ICT’ers; wat schaars is, wordt duurder. Dat geldt ook voor ICT-personeel. Door de krapte op de arbeidsmarkt steeg het gemiddelde salaris binnen de ICT-sector behoorlijk. Vooral kandidaten die aan het begin van hun carrière staan, kunnen rekenen op een hogere beloning
  • Andere werving- & selectieprocedures; sollicitaties via standaard vacaturewebsites zijn inmiddels een uitzondering. Het werken met recruiters lijkt de norm te zijn geworden. Niet dat die werkwijze veel soelaas biedt: ook deze bureaus moeten het doen met een handjevol geschikte kandidaten dat aan meerdere organisaties wordt voorgesteld
  • Groei stagneert; door het gebrek aan geschikt personeel wordt opschalen steeds moeilijker. Klussen blijven liggen en er is geen capaciteit om nieuwe klanten aan te nemen. Het is in het belang van de sector dat er snel een oplossing voor deze situatie komt

Hoe vind (en behoud) je nieuw IT-talent?

De werkzoekende ICT’er kan zo’n beetje overal aan de slag en zal dus een stuk kritischer kijken naar het aanbod. Daardoor neemt ook de kans op ‘job hoppen’ toe. Vooral de jongere generatie is hiertoe geneigd. Bevalt de nieuwe baan niet? Op naar het volgende bedrijf! Als werkgever is het dan ook zaak om op te vallen, in positieve zin. Zo trek je niet alleen nieuw personeel aan, maar houd je je nieuwe werknemer(s) ook binnenboord. Een paar tips:

  • Zorg goed voor je personeel; Bied goede leermogelijkheden en een fijne werkomgeving. Dat weegt voor de meeste werkzoekenden altijd nog wat zwaarder dan het salaris. Werk ook aan je klantportfolio. Een IT’er kijkt vooral naar het soort opdrachten waaraan hij of zij mag werken. Een paar interessante namen in je klantenbestand zijn vaak een pré.

    “Een bedrijfscultuur waarin aandacht is voor het respectvol omgaan met elkaar en waarin persoonlijke groei wordt aangemoedigd is een randvoorwaarden om IT’ers binnen te houden. Die extra salarisverhoging valt vaak in het niets als een manager je niet steunt om een extra opleiding of training te volgen of een collega telkens rotopmerkingen maakt.” (Bob van Biezen – Co-Fouder van Web Whales)

  • Recruteer zorgvuldig; vaak heeft een kandidaat binnen 2 weken een nieuwe baan. Snelheid is dus belangrijk, maar vormt ook een valkuil: je bent misschien geneigd om onder tijdsdruk de kandidaat onvoldoende te screenen en te snel aan te nemen. Het risico op een mismatch is daardoor groot. Vervelend voor alle partijen en ook nog eens een dure fout: een ‘bad-hire’ brengt allerlei directe en indirecte extra kosten met zich mee.
    Tip van Web Whales: Investeer tijd en pak sollicitaties grondig aan. Nodig hem/haar bijvoorbeeld een halve dag uit op kantoor. Zo heb je de tijd voor een goed gesprek en kun je checken of de kandidaat bij jullie bedrijfscultuur past. Daarna is het tijd voor een skilltest zoals een pair programming-sessie waarbij je de technische vaardigheden van de kandidaat controleert. Iedereen blij? Dan kun je dezelfde dag nog overgaan tot het uitbrengen van een aanbod.
  • Investeer in de outsider; er zijn nog altijd werkzoekenden. Misschien voldoen ze (nog) niet aan de eisen van jouw vacature, maar vaak is aanleg en interesse voor het vak belangrijker dan werkervaring. Overweeg dus ook zij-instromers of ICT’ers met een lagere opleiding toe te voegen aan je team. Je investeert dan wel wat meer tijd en geld, maar dat kan mooie resultaten opleveren. Er is veel verborgen ICT-talent! We zien dat steeds meer bedrijven zich richten op deze inclusieve oplossing.
  • Sta open voor remote werken; natuurlijk is het handig als je nieuwe medewerker in de buurt van kantoor woont. Of in ieder geval in Nederland. Maar daarmee beperk je de keuze aan geschikte kandidaten aanzienlijk. Want in het buitenland gloort hoop. In Oost-Europa, Centraal-Europa en Azië vind je bijvoorbeeld een zee aan getalenteerde, hoogopgeleide, Engelssprekende ICT’ers die maar al te graag voor je aan de slag gaan. Dat kan natuurlijk ook prima op afstand. Als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, is het dat online werken en vergaderen een goed alternatief vormen voor een dagje kantoor.

Voorlopig zal het tekort aan ICT’ers nog wel even aanhouden. Met deze tips worden de openstaande posities bij jouw bedrijf hopelijk toch wat sneller ingevuld.

Dit is een bijdrage van Bob van Biezen, mede-oprichter van Web Whales.

 

Lees ook: Flexmarkt digimagazine ICT & digitalisering, april 2022

 

flexeventFleXevent 21 juni a.s.

Groeien met jouw flexbedrijf in deze turbulente tijd? Op het komende FleXevent presenteren we de nieuwste inzichten in de belangrijkste uitdagingen en kansen in onze markt en maatschappij, bespreken we de grote mogelijkheden van recruitment 4.0 en – voor het eerst– zoomen we in op de geheimen van flexbureaus die de afgelopen jaren uitzonderlijk hard zijn gegroeid.
Bekijk het interessante programma van het FleXevent op 21 juni a.s. in Houten en meld je aan!

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer