Ouderen leggen het af tegen de jongeren op de arbeidsmarkt

2

Ouderen houden een moeilijke positie op de arbeidsmarkt, blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het UWV. Het aantal 55-plussers dat vorig jaar werd aangenomen daalde met 5 procent en slechts 2 procent van de vacatures werd toen ingevuld door een 55-plusser.

Het UWV maakt daarom ruim 150 extra werkcoaches vrij voor de begeleiding van werkzoekenden van 55 jaar en ouder.

Het aantal vacatures nam af, en bij een ruime arbeidsmarkt zijn werkgevers minder geneigd mensen aan te nemen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals werklozen, ouderen, ongeschoolden en gehandicapten, aldus het rapport.

Jongeren
Jongeren werden vorig jaar veel vaker aangenomen dan ouderen. Van de ongeveer 650.000 vacatures werd 37 procent vervuld door jongeren tot 25 jaar. Bedrijven die moeite hadden om personeel te vinden, namen wel vaker ouderen aan en dat gebeurde vooral bij de overheid en de zorg.

Arbeidsgehandicapten
Slechts 13 procent van de bedrijven heeft een of meer arbeidsgehandicapten in dienst. Van de bedrijven die er geen in dienst hadden, heeft 71 procent dat ook niet overwogen. Bedrijven zijn wel bekend met subsidies om mensen met een handicap aan het werk te helpen, maar dit leidt niet tot een grote bereidheid om hen aan te nemen.

Lees ook:
Werkloosheid in de grote steden toegenomen
Werkloosheid eurozone breekt record

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

 1. Zo zie je maar! De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend.
  Verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd gaat dus theoretisch naar 55 jaar.
  Als personeelsadviseur heb ik in 15 jaar tijd welgeteld 2 heren op 65 jaar met pensioen zien gaan. Menigeen heb ik op 58 jaar op de laatste tandje zien lopen. De praktijk is dus duidelijk anders dan de politici in hun hoofd hebben. Gelukkig zijn ze dan ook maar politici.

  Den Bruut

 2. Astrid Harmsen op

  150 extra werk coaches aangesteld allemaal 20+ zeker.
  Als ik een uitzendbureau binnen stap zien ze alleen maar weer een dossier dat aan hun hoofdkantoor kunnen laten zien met de opmerking wij hebben wel zoveel mensen in onns bestand maar deze mensen aan het werk helpen ho maar.
  Ik ben klaar met uitzendbureaus

Reageer