Meer dan de helft van de werkgevers verwacht dat het volgend jaar nog moeilijker gaat worden om het juiste personeel aan te trekken en te behouden. Ruim 80% vreest een hoog personeelsverloop. Meer salaris, hybride werken en een match met de bedrijfscultuur is nodig om nieuw talent aan te kunnen trekken.
Dat blijkt uit de Salarisgids 2023 van recruitmentbureau Robert Half, een jaarlijks onderzoek naar de salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt.
Meer dan de helft van het hoger management (55%) verwacht dat het in 2023 moeilijker zal zijn om personeel te vinden. Acht op de tien is zelfs bezorgd het huidige personeel niet te kunnen behouden.
Bijna driekwart van de werkgevers (71%) ziet zich genoodzaakt om nieuw talent een hoger salaris te bieden dan huidige werknemers met een soortgelijke functie/ervaring. Overigens speelt niet alleen het salaris zelf een steeds grotere rol in de jacht op nieuw talent en het behoud van bestaand talent, ook een flexibele opstelling ten aanzien van bijvoorbeeld (deels) thuiswerken en de bedrijfscultuur spelen in toenemende mate mee.
Meer salaris
Om geen talent te verliezen, zetten werkgevers daarom sterk in op salaris en zijn ze soms genoodzaakt om nieuwe werknemers meer te betalen dan het huidige personeel. Van die werkgevers trekt ruim de helft (54%) de salarissen weer gelijk na de eerstvolgende (jaarlijkse) opslagronde. 28% laat weten salarissen direct aan te passen om die in evenwicht te brengen. Ook doen werkgevers steeds vaker zogenaamde counteroffers of tegenvoorstellen. Daarbij krijgt een werknemer een hoger salaris aangeboden om vertrek tegen te gaan.
Flexibiliteit geëist
Werkgevers bieden ook steeds meer tegemoetkomingen en financiële ondersteuning aan voor de hogere levensonderhoudkosten, inflatie en het hybride werken. Populaire secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere thuiswerkbenodigdheden (52%), een financiële thuiswerkvergoeding (51%) en een bijdrage in de ziektekostenverzekering (42%).
En de hybride werkvorm is op dit moment het meest populair. De mogelijkheid om op afstand te werken, biedt niet alleen financiële voordelen voor het bedrijf, maar is ook een belangrijke eis geworden van werknemers. Bijna een derde van de werkgevers noemt daarom de mogelijkheid tot hybride werken expliciet in hun vacature.
Nitin Parbhudayal, Director bij Robert Half, zegt hierover: “Dat flexibiliteit noodzakelijk is op de huidige arbeidsmarkt is iets waar we niet meer omheen kunnen. Maar flexibiliteit gaat verder dan enkel het aanbieden van flexibele uren en thuiswerken. Kijk naar wat je nog meer kunt bieden en ga daar creatief mee om, passend bij je organisatie en bedrijfsvoering. Er is geen ‘one size fits all’-aanpak, maar bekijk wat er voor jou mogelijk is en werk dat uit in een helder beleid. Zo kun je een competitief voordeel creëren ten opzichte van je concurrenten.”
Bedrijfscultuur belangrijker
Meer dan de helft (55%) van de managers ervaart daarnaast tijdens sollicitatiegesprekken dat kandidaten naast salaris steeds meer interesse tonen in thema’s gerelateerd aan de bedrijfscultuur. Kandidaten willen meer weten over ethiek en bedrijfswaarden (36%), maatschappelijk verantwoord ondernemen (32%) en diversiteit, gelijkheid en inclusie (27%). Concrete bedrijfswaarden en een sterke merknaam zijn daarom essentieel voor het aantrekken en behoud van personeel. De standaard vacaturetekst is niet meer voldoende om nieuw talent aan te trekken. Die moet nu het volledige verhaal vertellen, van de functie, van het bedrijf en van de bedrijfscultuur, zo concludeert Robert Half.
Lees ook:
- UWV: personeelstekort in alle beroepsgroepen
- Helft bedrijven kampt met mismatch tussen kandidaat en vacature
Volg Flexmarkt op LinkedIn:
1 reactie
We zitten in een resessie. Kwestie van tijd dat de economie achteruit holt. Je ziet het al aan de huizenmarkt, aandelen, crypto. Mensen hebben geen geld meer over dus kan maar 1 kant uit. Faillisementen en ontslagen mensen.