Sollicitatieavonden voor oudere werkzoekenden

0

De overheid wil speciale avonden gaan organiseren om oudere sollicitanten en werkgevers met elkaar in contact te brengen.

Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een eerder afgenomen interview dat de NOS maandag naar buiten bracht.

Volgens de minister zijn oudere werknemers kwetsbaar geworden. Onder ouderen is de werkloosheid weliswaar lager dan onder jongeren, maar als oudere werknemers eenmaal ontslagen zijn, is het voor hen moeilijker om weer een baan te vinden.

‘Op de avonden moet een aantal werkgevers met vacatures kennismaken met een groep mensen met bepaalde capaciteiten,’ lichtte de minister toe. Volgens Asscher hebben oudere sollicitanten minder dan 1 procent kans om door een open sollicitatie werk te vinden. Door de avonden zou die kans soms kunnen oplopen tot 30 procent.

De ouderenbelangenorganisatie ANBO reageert positief op het voorstel. ANBO-directeur Liane den Haan: ‘Er moet daadwerkelijk geïnvesteerd worden om senioren langer aan het werk te houden en te krijgen. Dit initiatief is een eerste stap in de goede richting.’

Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro vrijgemaakt om Nederlanders aan een baan te helpen. In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen op straat komen te staan. De werkloosheid is inmiddels gestegen tot recordhoogte; meer dan 650.000 mensen hebben geen baan.

Oudere werknemers in sectoren zoals bijvoorbeeld de post, de bouw en het vrachtvervoer worden volgens de minister soms ontslagen om vervolgens goedkoper weer als zzp’erste worden ingehuurd. Er is daarom ook een speciaal team opgericht, dat gaat optreden tegen zogeheten schijnconstructies.

‘We moeten ons klaarmaken voor een toekomst die anders is dan we gewend zijn. Mensen worden ouder, ze blijven langer werken, maar ze veranderen vaker van baan. We willen de 600 miljoen gebruiken om mensen om te scholen naar plekken waar wel banen zijn,’ legt Asscher uit.

(c) ANP 2013

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer