Forse groei in vacatures voor MBO-ers

0

Werkgevers staan te springen om mbo-ers. Het aantal mbo-vacatures is fors aan het toenemen. De meeste MBO-ers zijn nodig in de sectoren Gastvrijheid, Retail en Zorg.

Dit blijkt uit onderzoek van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV

Groei vacatures

In de periode maart tot en met augustus van 2017 ontstonden ruim 248.000 vacatures op mbo-niveau, 20% meer dan in dezelfde periode in 2016.
Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie UWV: ‘Doordat er veel vacatures zijn, slagen steeds meer jongeren er in hun baan te behouden of van baan te wisselen. De jeugdwerkloosheid is inmiddels weer terug op het lage niveau van voor de crisis’.

MBO-vacatures per regio

In alle regio’s nam het aantal MBO-vacatures toe. De regio’s Drechtsteden (+44%), Achterhoek (+43%) en Midden-Holland (+39%) kenden de grootste toename van het aantal mbo-vacatures, zo blijkt uit de cijfers van SBB. De regio’s met de kleinste toename zijn Gorinchem (+4%) en Flevoland (+6%).
Per regio en opleiding is inzichtelijk gemaakt waar goede baan- en stagekansen liggen. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij bijvoorbeeld kiezen voor de opleidingen servicemonteur, verkoper detailhandel en mbo-verpleegkundige.

Digitaal dashboard

De Basiscijfers Jeugd van SBB en UWV zijn verwerkt in een digitaal dashboard, waardoor eenvoudig ontwikkelingen per opleidingsniveau, per regio en per sector zichtbaar worden. Het dashboard is te vinden op de website van SBB www.s-bb.nl/basiscijfers.

Bron: UWV/SBB

Noot van de redactie:
In de zomer van 2017 kwamen UWV de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) ook al naar buiten met cijfers waaruit bleek dat er een enorme groei in vacatures voor MBO’ers waren, vooral in de zorg, techniek, horeca en logistiek.

Daar staat tegenover dat door digitalisering en robotisering in de zakelijke en financiële dienstverlening op langere termijn juist veel mbo-banen verdwijnen, zoals al uit PwC onderzoek uit 2015 blijkt.

 

Op 17 april 2018 vindt het congres Futureproof Recruitment plaats. Futureproof Recruitment is hét event voor recruiters vol vooruitstrevende technologieën en -oplossingen. Met inspirerende keynotes, verdiepende sessies en de beste praktijkvoorbeelden. Kom NU in actie om het talent van morgen aan te trekken!  Na deze dag weet u uw recruitmentstrategie optimaal en toekomstbestendig in te zetten. Inschrijven kan online.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer