Bedrijven staan te springen om MBO’ers

1

Jongeren met een MBO-diploma liggen goed op de arbeidsmarkt. Vooral in de zorg, techniek, horeca en logistiek staan bedrijven te springen om personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van het UWV en de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Veel meer vacatures

Zo kwamen er van september 2016 tot en met februari dit jaar 214.000 vacatures bij op mbo-niveau. In het vierde kwartaal van 2016 waren er zelfs 26% meer vacatures dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. De meeste banen zijn te vinden in de zorg, metaal en metalektro, horeca, retail en logistiek.

Aantrekkende economie

Voor een verklaring wijst Michaël van Straalen, voorzitter van de SBB, tegenover de NOS op de aantrekkende economie. “Er is gewoon ontzettend veel vraag naar jongeren met een MBO-diploma op niveau 2, 3 en 4. In de begeleiding van mensen met een beperking, in de verkoop of in de metaalsector.”

MBO minder populair

Van Straalen verklaart het acute tekort aan MBO’ers ook door het feit dat minder jongeren voor een MBO-opleiding hebben gekozen. Het MBO kampt met een imagoprobleem en is minder populair geworden door ‘verhalen’ dat MBO-banen zullen verdwijnen door robotisering. Iets wat in zijn ogen ‘heel erg meevalt’. “De arbeidsmarkt verandert op alle niveaus. Natuurlijk verdwijnen er banen door automatisering, maar ik zie nog geen robot in een keuken staan. Of denk aan al die banen in de zorg waarbij het gaat om intermenselijk contact”, zo stelt Van Straalen tegenover de NOS.

FNV: ‘nijpend tekort aan mbo’ers’

Vakbond FNV Jong spreekt naar aanleiding van de cijfers van een ‘nijpend tekort aan mbo’ers’ en roept de politiek en het bedrijfsleven op om meer te investeren in leerwerkbanen. “Het bedrijfsleven klaagt over een tekort aan vakkrachten, maar mag de hand in eigen boezem steken. Er moeten gewoon meer leerwerkplekken aangeboden worden”, vindt de jongerenbond. Ook zou er volgen FNV Jong nog een en ander verbeterd mogen worden aan bijvoorbeeld de aansluiting van het onderwijs op de praktijk.

Bronnen: ANP/NOS

Lees over de krapte op de arbeidsmarkt ook:

Lees over de invloed van automatisering en robotisering op de arbeidsmarkt ook:

Optimaal profiteren van de groei van het aantal vacatures? Kom a.s. dinsdag 27 juni naar het Flex Event op de Golfbaan in Spaarnwoude.. Met alle ontwikkelingen op de huidige arbeidsmarkt is het meer dan ooit belangrijk om een sterke propositie te hebben om succesvol te blijven in deze turbulente markt. Op dit vernieuwde Flex Event 2017 leer jij hoe je zelf de uitdagingen in de flexmarkt omzet in kansen en hoe je jouw positie in de markt versterkt. Meer informatie over het volledige programma?

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Een hele slechte ontwikkelingen dat er zo weinig MBO’ers zijn. Ik lees tal van artikelen die mij zorgen maken omdat een tekort aan MBO studenten later voor problemen zal gaan zorgen. Zo las ik laatst weer een interessante tekst over het tekort aan loodgieters, en ik besefte me dat dit inderdaad een probleem kan gaan opleveren in de toekomst. Echter zien de verwachtingen voor de komende jaren er ook niet rooskleurig uit en ben ik toch bang dat we alleen maar een groter tekort zullen krijgen.

Reageer