Aanstekelijk werkgeverschap – zo doet ROK Groep dat

0

Doel van arbeidsbemiddelaar ROK Groep uit Emmeloord is beste werkgever van Nederland te worden. “In het begin was dat een losse kreet op papier, maar nu begint het een obsessie te worden”, zegt algemeen directeur en mede-oprichter Johan Oost.

‘Een eerste goede tussenstap’ noemt algemeen directeur Johan Oost van ROK Groep de certificering tot ‘Great Place To Work’ dit najaar. “Volgende stap is bij de top 10 te komen en uiteindelijk de beste werkgever van Nederland te worden, aldus de 40-jarige Oost. Hij is een van de drie oprichters van ROK Groep: een uitzendorganisatie met verschillende labels, gelegen in de polder van Emmeloord. Een kleine 55 mensen werken er op de kantoren van Medicalhunt, detacheerder van zorgpersoneel – van Dujob (‘jij bent voor ons belangrijk, niet je cv’) dat bemiddelt en opleidt voor banen in de metaal, techniek en industrie. En Quotec dat voorziet in HR- en recruitment gerelateerde softwaretools. Onlangs is daar een vierde label bijgekomen, dat zich richt op de werving en selectie van personeel in HRM, sales, marketing en administratie.

Scaling up-methode

De drie ondernemers volgen nauwgezet de scaling up methode van Verne Harnish. Het komt er kort op neer dat je als organisatie een specifieke set tools inzet om structuur aan te brengen in het groeiproces van starter naar scale-up. Harnish benoemt vier onderdelen als basis: people, strategy, execution, cash. Oost: “Je begint met de mensen. En daarna bepaal je de strategie. Want als je goede mensen hebt, helpen die je met het bepalen van de beste strategie.” Strategie is zorgen dat je de juiste dingen doet. Executie is de juiste dingen ook op de juiste manier doen, aldus Oost. “En het genereren van cash, onderdeel drie, zorgt voor zuurstof waardoor je weer mensen kunt aannemen. Door binnen dit vliegwiel elk onderdeel tot in detail uit te werken en te perfectioneren, gaat de ontwikkeling steeds sneller.”

Gevraagd naar wat werkgeverschap goed maakt, zegt Oost: “Dat heeft te maken met de mindset en overtuiging dat goed werkgeverschap vanzelfsprekend hoort te zijn. Dit leeft erg in onze organisatie – alles wat wij doen heeft te maken met personeel. Dat is ons kapitaal van nu en ons bestaansrecht voor de toekomst.”

Wij geloven heel erg in dienend leiderschap.

Wat doet ROK voor de flexkrachten?

Het Great-Place-to-Work-certificaat richt zich op de interne medewerkers – wat doet ROK voor de flexkrachten? “Dat is een stuk moeilijker vorm te geven, omdat we die niet dagelijks zien. Maar we vinden het belangrijk dat die mindset daar ook is. Intern hebben we het trouwens niet over flexkrachten, maar over ‘collega’s’.”

Om de top 10 te halen is het volgens Oost nodig om verder aan te scherpen. “Ook daar maken we gebruik van software. Wij geloven heel erg in dienend leiderschap. Zie het als een voetbalteam: alles wat we doen staat in dienst van de spelers in het veld om ze te laten excelleren.” Inzicht is daarbij belangrijk, zegt Oost. “Bij ieder team hangt daarom een scherm met een dashboard met daarop hun belangrijkste activiteiten en output. Voor de ontwikkeling van soft skills gebruiken we software voor een datagedreven cyclus. Die data gebruiken we als feedback om continu te verbeteren.”

Als algemeen directeur heeft Oost zelf ook wekelijks een gesprek met een medewerker – om te vragen waar ROK als organisatie mee moet ‘stoppen, starten en doorgaan’. “Zo zorgen we dat we ook als directie horen wat er speelt. We vragen ze echt kritisch te zijn. Alleen dan kun je stappen maken.” Wat Oost afgelopen jaar heeft geleerd, is dat als je iets belangrijk vindt, je het onderdeel moet maken van je strategie en er concrete acties aan moet hangen. “En tegelijkertijd moet je ervoor oppassen om alles maar in een proces te willen drukken. Zodra het werken aan goed werkgeverschap iets is dat je bijvoorbeeld bij een HR-afdeling gaat beleggen, sla je de plank mis. Het moet terugkomen in alle lagen van de organisatie, zonder dat het te algemeen wordt. Want iemand spontaan een blijk van waardering geven, heeft meer impact dan steeds het collectief erkenning willen geven.” Dat kreeg Oost dus terug van een medewerker bij zo’n eerdergenoemd gesprek. “Dat was wel even een eye-opener. Het zijn namelijk juist de kleine dingen die het verschil maken.”

Klik hier om het hele artikel te lezen..

 

Dit is een bewerkte, ingekorte versie van het artikel, geschreven door Ellen Nap, dat is gepubliceerd in de december-editie 2022 van Flexmarkt. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer