De stormachtige consolidatie van de MSP-markt

0

Net als eerdere jaren is de intermediairsmarkt stevig in beweging. Een golf van overnames, investeringen en managementwisselingen zet de marktverhoudingen onder grote druk. Alle MSP-dienstverleners zoeken stapsgewijs hun eigen weg naar Total Talent Management.

Dit artikel is gebaseerd op de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2022 die is gepubliceerd en online beschikbaar is voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Wie wil weten hoe razendsnel de intermediairsmarkt is veranderd, hoeft alleen maar te kijken naar de Flexmarkt Top 100 van vijf jaar geleden. Van de tien intermediaire en payrollbedrijven op de ranglijst van toen zijn er vier overgenomen. De vijf payrollpartijen zijn in omzet gestabiliseerd, van naam veranderd of delen hun gegevens niet meer met Flexmarkt. En de toenmalige omzet van de marktleider van destijds wordt vijf jaar later door de drie grootste intermediairs ruimschoots overschreden. Het speelveld is razendsnel omgeslagen.

Die onstuitbare opmars van intermediairs in de Flexmarkt Top 100 draaide in deze periode op een tweetaktmotor: een groeiende marktvraag én een voortrollende overnamegolf. De marktvraag zwakt af, en dat betekent dat de overnamemotor harder ronkt. Een hevige consolidatie is de oogst. Van de zes noemenswaardige managed service providers( MSP’s) en staffing brokers in de lijst is de gemiddelde omzetgroei 21%, maar autonoom groeiden lang niet alle partijen nog. Ja, de omzet van het in de zorgsector gespecialiseerde Flexhuis met 24% toe. En ook de Staffing Groep groeide met 10%. Maar Hays en Harvey Nash krompen in omzet.

Omzetranglijst 2022 MSP

Monsteracquisitie

De topgroeier in het MSP-segment is marktleider HeadFirst Group. Dat komt door een monsteracquisitie: de intermediair uit Hoofddorp nam eind 2020 concurrent Between Staffing over. In de jaarcijfers van 2021 is de impact daarvan terug te lezen: de omzet nam met meer dan een half miljard euro toe. De nummer 2, Brainnet, is goed voor de helft van de omzet van de marktleider, en de nummers 3 en 4, respectievelijk Harvey Nash en De Staffing Groep blijven steken op net meer dan de helft daarvan. Maar dat wil niet zeggen dat de kaarten geschud zijn. Ook dit jaar is de Flexmarkt Top-100 maar een momentopname.

In dit artikel zullen we kijken naar vijf trends op de MSP-markt.

…Klik hier om het hele artikel te lezen…

 

Dit artikel, geschreven door Wilbert Geijtenbeek, is gepubliceerd in de juni-editie van Flexmarkt-magazine. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer