Flexmarkt Omzetranglijst: 2021 was een jaar met twee gezichten

0

De hoop was dat we in 2021 corona achter ons zouden laten. De praktijk bleek weerbarstiger. De Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 laat zien dat dit voor sommige flexbedrijven een domper was, maar voor anderen juist een grote kans.

Dat blijkt uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 die dinsdag 7 juni a.s. wordt gepubliceerd.
De Omzetranglijst is vanaf volgende week exclusief toegankelijk is voor abonnees van Flexmarkt pro en voor de flexbedrijven die hun omzetcijfers hebben aangeleverd aan de redactie.

Groei niet gelijk verdeeld

Na de achtbaan die 2020 voor veel flexbedrijven was, keken we uit naar eindelijk weer een min of meer normaal jaar. Maar een maandenlange lockdown – en geen ‘intelligente’ dit keer – zorgde er tot ver in de lente voor dat de samenleving in het teken van corona bleef staan. Maar toen gingen de remmen ook echt los, met de hoogste economische groei in decennia. Wat in veel gevallen weer voor nieuwe problemen zorgde: want waar vind je al dat personeel? Om in december alsnog een keer overvallen te worden door een (voorlopig) laatste lockdown.

Toch noteerden de Top-100 flexbedrijven over de hele linie een stevige groei van 18,8%. Die groei was niet gelijk verdeeld over de hele sector. Opvallend was dat zowel de hele grote bedrijven in de Top-100 als de onderste regionen het heel goed deden, met groeipercentages van vaak wel 30 of 40%.

Grote 4 in uitzendland

Ook een grote verandering vergeleken met 2020, is dat de traditionele ‘Grote 4’ uitzenders het met een groei van 17,1% nauwelijks slechter deed dan het gemiddelde. Maar kijk je een beetje beter, dan zie je dat die groei bijna helemaal voor rekening kwam van Randstad (nr 1) en RGF Staffing, het oude USG People. Manpower en Adecco scoorden slechts magere plusjes.

Het is eigenlijk zinloos om nog langer over de traditionele vier te spreken, aangezien de laatste twee middenmoters zijn geworden die nog maar een fractie van de omzet draaien van de onbetwiste nummer één: Randstad. Tegelijkertijd laten bedrijven als OTTO Work Force en YoungCapital, maar ook Timing en Olympia zich al jaren steeds nadrukkelijker gelden.

Drie conclusies uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100:

  1. De totale flexbranche (de meest uitgebreide definitie, volgens het CBS, gemeten in €) groeide in 2021 met +11,6% t.o.v. 2020. De omzetgroei was volgens de ABU MarktMonitor zelfs +17,0%. Volgens de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 was de groei nóg iets groter (+18,8%).
    (Die relatief sterke groeicijfers van de ABU MarktMonitor en de Omzetranglijst is direct een gevolg van de vele corona-projecten, die vooral terecht kwamen bij een aantal ABU-leden (die ook in de Flexmark Omzetranglijst staan.)
  2. De Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 was met een totale omzet van € 19,1 miljard goed voor 51,1% van de totale markt.
    (De totale flexbranche telde eind 2021 bijna 16.500 flexbureaus.)
  3. De sterkste procentuele groei zat in 2021 in de kleinste en in de grootste omzetklassen: < € 20 mio groeide met +20,5% en > € 500 mio groeide met +26,4%.
    (De sterke groei in de grootste omzetklasse is grotendeels een gevolg van de grote corona-projecten (die in sterke mate bij grote flexbureaus terecht kwamen) en door de vele overnames door grote flexbureaus.)


Dit is een ingekorte, bewerkte versie van een artikel, geschreven door Fons van Lier, dat volgende week in Flexmarkt magzine verschijnt. Daarin zal de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2022 worden gepubliceerd, waarbij de redactie van Flexmarkt voor de totstandkoming nauw heeft samengewerkt met Corporate Finance International (CFI). Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer