De personeelstekorten nemen toe, dat geldt zeker in zorg en welzijn. Het kabinet doet er alles aan maar lijkt tij niet te kunnen keren. Flexbureaus zetten intussen in op personeelsbemiddeling vanuit Indonesië en De Filippijnen.
Personeelstekort zorg
Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar nog veel verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt weliswaar, maar lang niet genoeg om het tekort aan arbeidskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Eind dit jaar is er in onder meer de ziekenhuis-, verpleeghuis, jeugd- en gehandicaptenzorg een tekort aan zo’n 56.000 mensen, blijkt uit de prognose. Vooral vanaf 2026 begint dat aantal sterk op te lopen. In 2032 dreigt het tekort op te lopen tot meer dan 155.000. Voor zover de kabinetsmaatregelen doorgerekend kunnen worden, lijken die wel wat te helpen, maar dan nog is er een tekort van zo’n 137.000 werknemers.
Volgens minister Helder dreigen er in de toekomst zoveel mensen nodig te zijn voor zorg en welzijn, dat er straks te weinig mensen beschikbaar zijn voor onderwijs, de bouw en energiesector. Het kabinet vindt daarom dat niet meer dan één op de zes werknemers in de zorg zou moeten werken. Dat kantelpunt wordt volgens de prognose in 2029 bereikt.
OTTO Health Care
Bemiddelaar van arbeidsmigranten OTTO heeft vorig jaar al Back to Care overgenomen. Dit uitzendbureau in de zorg is gespecialiseerd in het werven en begeleiden van buitenlands zorgpersoneel voor de Nederlandse markt. Met deze overname wil OTTO internationaal zorgpersoneel inzetten om de tekorten in de zorg in Nederland op te lossen.
Om internationale verpleegkundigen onder andere in Nederland te laten werken is in 2022 OTTO Health Care opgericht. Het bedrijf heeft inmiddels samenwerkingsovereenkomsten met de ziekenhuizen Cardinal Santos en St. Luke’s in de Filipijnen en er werken inmiddels ruim 30 Filipijnse en Indonesische verpleegkundigen in Haaglanden Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum.
Circulaire arbeidsmigratie
En eerder deze maand maakte OTTO Health Care bekend een samenwerkingsovereenkomst met een Indonesische universiteit (Universitas Pelita Harapan (UPH)) en ziekenhuisgroep aan te gaan. Indonesische verpleegkundigen gedurende maximaal 5 jaar in Nederland te laten werken. Daarna keren ze weer terug naar een van de aan de universiteit gelieerde ziekenhuizen in Indonesië. Dit initiatief heeft de steun van de Indonesische overheid. (De werkloosheid onder Indonesische verpleegkundigen is ongeveer 30%.)
Frank van Gool, oprichter OTTO Health Care: “De zorg In Nederland dreigt vast te lopen en de inzet van goed opgeleide Aziatische verpleegkundigen is een onderdeel van de oplossing. Door de structurele samenwerking met UPH leveren we niet alleen een bijdrage aan de Nederlandse gezondheidszorg. De verpleegkundigen ontwikkelen zich professioneel en dat komt ook weer ten goede aan Indonesië. Dat maakt mij heel trots. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat we hiermee echt een volgende fase van arbeidsmigratie in Nederland markeren: functiegericht, gereguleerd en circulair.”
Jaren geleden heeft OTTO-ceo Frank van Gool al gesteld dat de EU te klein is voor het benodigde aantal arbeidsmigranten. Van Gool sprak de verwachting uit dat steeds meer arbeidskrachten uit Azië naar ons land zullen komen. OTTO is daarom gestart met de ontwikkeling van onder andere ‘The Asia Europe Talent Bridge’ om tekorten in de op Europese arbeidsmarkt op te lossen.
Lees ook: Een nieuwe crisis: op de arbeidsmarkt
PhilTheJob
OTTO is niet het enige flexbedrijf dat zich richt op Azië voor het vinden van de schaarse arbeidskrachten. Recruitmentbureau PhilTheJob is het eerste recruitmentbureau in Nederland dat zich volledig specialiseert in de werving van personeel uit De Filippijnen.
De Filipijnen kunnen voor een hoop Nederlandse werkgevers voor verlichting zorgen”, zegt CEO Sep Breukers van Phil the job. “Filipino’s spreken goed Engels, ze zijn goed geschoold en ze zijn erg gemoedelijk in de omgang. Daarnaast is er een goede mix in de Filipijnse beroepsbevolking tussen praktisch opgeleid personeel en hoogopgeleid personeel, waardoor er genoeg vaklieden te vinden zijn op elk niveau. Wij kunnen daardoor doorgaans al binnen één tot twee maanden geschikte kandidaten aan een Nederlandse werkgever voorstellen”, zegt Breukers. “Dat kan een kandidaat zijn voor een functie als elektricien, maar ook van een senior applicatieontwikkelaar.”
PhilTheJob denkt de komende jaren verwacht het bedrijf enkele duizenden Filipijnse arbeidskrachten aan een baan in Nederland te kunnen helpen, en daarmee de lasten te kunnen verlichten voor honderden Nederlandse werkgevers. Want het bedrijf verwacht dat de vraag naar Filipijns personeel de komende jaren in de meeste branches alleen maar zal groeien. “Er zijn te veel problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt en die gaan niet op de korte termijn kunnen worden opgelost. Wij zijn daarom erg blij dat wij Nederlandse werkgevers een goed en betaalbaar alternatief kunnen bieden,” vertelt Breukers.
Bronnen: ANP/OTTO/PhilTheJob
Volg Flexmarkt op LinkedIn: