8 vragen over opleiden van uitzendkrachten

0

In de rubriek Flexvraag beantwoordt een professional van Experts in Flex vragen over onderwerpen in de flexbranche. In dit artikel: 8 vragen over ….opleiden van uitzendkrachten.

  1. Heeft een uitzendkracht recht op scholing?
    Een uitzendkracht heeft recht op een gesprek over duurzame inzetbaarheid. De gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Iedere uitzendorganisatie heeft de verplichting jaarlijks een bepaald bedrag aan de bevordering van de duurzame inzetbaarheid van de uitzendkrachten te besteden.
  2. Wat is het STAP-budget?
    Het staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. Ook met dit budget worden mensen en bedrijven geholpen om te profiteren van de kansen die digitale transformatie creëert om zich aan te passen, te groeien en te slagen. Voor iedereen die hieraan wil deelnemen ligt een budget van € 1000,00 klaar.
  3. Geldt een leven lang leren voor iedereen?
    Jawel, maar kijkend naar onderzoeken in de afgelopen jaren, blijkt een grote groep niet te voelen bijscholen en ontwikkelen. “Uitzendkrachten zijn meer bezig met vandaag dan zich te richten op de toekomst”. Maar ontwikkelen en bijscholen binnen een functie is belangrijk.
  4. Taak van de uitzendorganisatie of niet?
    Goede uitzendkrachten zijn schaars. Door actief bezig te zijn met opleidingen aanbieden ontstaat er een grotere binding en de uitzendkrachten krijgen betere skills. Een uitzendorganisatie kan daaraan als opleidingsintermediair een goede bijdrage leveren.
  5. Welk effect heeft opleiden op uitzendkrachten?
    Medewerkers binnen alle sectoren willen zich kunnen ontplooien. Dat geldt natuurlijk ook voor uitzendkrachten. Uitzendorganisaties die de mogelijkheid geven tot verdere ontplooiing van flexkrachten, zullen meer gewaardeerd worden. De kans dat je daarmee jullie medewerkers langer behoudt, is dan reëel aanwezig.
  6. Hoe faciliteert de uitzendorganisatie opleidingen?
    Uitzendkrachten laten leren is uitdagend. Alleen motiveren om opleidingen te volgen, trekt mensen niet over de streep. Je kan mensen extra begeleiding geven. Niet alleen bij eigen medewerkers belangrijk, maar bij uitzendkrachten is dat nog veel belangrijker.
  7. Hoe kun je uitzendkrachten voor opleidingen motiveren?
    – maak uitzendkrachten goed duidelijk welke competenties nodig zijn voor de uitoefening van diverse functies.
    – verkoop opleidingen op een positieve manier: ‘als jij van je vak houdt, dan kun je op deze manier nog beter worden’.
    – zorg dat je uitzendkracht zich gemakkelijk voor trainingen kan opgeven.
    – zorg voor één centraal platform dat in tien minuten is ingevuld, zonder gedoe met allerlei verschillende digitale systemen.
  8. Welke methode werkt?
    Mensen leren 10% klassikaal, 20% van een mentor en 70% in de praktijk, zogenaamd “learning on the job”. Kies daarom voor het blended learning (gemixt leren online en praktijk). Maak gebruik van slimme technologie en kies voor systemen die suggesties doen op basis van de leerbehoefte.


De rubriek Flexvraag, verzorgd door Experts in Flex, staat in elke editie van Flexmarkt. Onlangs is de september-editie van Flexmarkt verschenen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer