Persoonlijk ontwikkelbudget moet scholingsaftrek gaan vervangen

0

Het kabinet wil mensen stimuleren zelf meer regie nemen op hun loopbaan. Het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) – dat de fiscale scholingsaftrek moet gaan vervangen – moet drempel voor bijscholing verlagen.

Daarmee kunnen zo’n 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van € 1.000 tot € 2.000 per persoon. Het beschikbare budget is structureel ruim € 200 miljoen, wat overeen komt met de kosten van de fiscale regeling aftrek van scholingsuitgaven.

Dat schrijven minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een brief aan de Tweede Kamer.

Online aanmelden

Het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie) moet de huidige fiscale scholingsaftrek gaan vervangen. Het kabinet hoopt hiermee dat meer mensen de weg vinden naar financiering voor een leven lang ontwikkelen.
Zo moet het gemakkelijk worden voor werkenden en niet-werkenden om een beroep te doen op het STAP-budget. Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt daarvoor in aanmerking. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Daardoor is het STAP-budget toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik tegengaan.

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Zowel werkenden als niet- werkenden moeten een beroep op dit STAP-budget kunnen doen. Dit kan worden ingezet om bijvoorbeeld een MBO-diploma of een sector-erkend certificaat te halen of een cursus te volgen. Dit past in de filosofie van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO), waarbij mensen blijven werken aan (het verbeteren van) hun eigen inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Minister Van Engelshoven: “Waar vroeger je diploma je eindstation was, is het nu juist het beginpunt van een leven lang leren en ontwikkelen.”
Volgens de ministers is dit hard nodig in een tijd van een rap veranderende arbeidsmarkt, waarin door digitalisering en globalisering nieuwe banen ontstaan en verdwijnen. Door de inzet van het STAP-budget kunnen mensen die in een krimpberoep werken zich laten omscholen naar een nieuwe baan. Maar er zijn ook veel werkgevers die staan te springen om personeel met up-to-date vaardigheden, zoals in de ICT-sector. Bovendien kan leven lang ontwikkelen mensen in zware beroepen helpen om van baan te wisselen en zo op een fitte, gezonde manier de AOW-leeftijd te bereken. Minister Koolmees: “Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt – het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”

Individueel ontwikkelbudget via CAO

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van of kan daar gebruik van maken. Koolmees en Van Engelshoven werken daarom ook aan een digitaal overzicht waar iemands individuele scholingsmogelijkheden staan. Zo krijgen mensen beter inzicht in hun eigen mogelijkheden. Ook gaan ze de belastingregels rondom private leerbudgetten verduidelijken. En de ministers werken aan een flexibeler opleidingsaanbod, zodat een opleiding beter te combineren is met werk en privé.

Nog niet in 2020

In de brief aan de Tweede Kamer schrijven Koolmees en Van Engelshoven dat inwerkingtreding van de nieuwe regeling per 1 januari 2020 niet haalbaar is. In 2020 blijft dus de huidige fiscale regeling aftrek van scholingsuitgaven gelden.

Bron: rijksoverheid

Lees ook: Plan ‘een leven lang ontwikkelen’ aangeboden aan nieuw kabinet

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer