Recordaantal nieuwe WW-uitkeringen in 2013

0

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen die door het UWV werden verstrekt bereikte vorig jaar een recordaantal van 613.200. Dat betekent een stijging van 22 procent vergeleken met het jaar 2012.

Dat maakte uitkeringsinstantie maandag bekend. Het oude record dateert uit 1995. Toen werden er 611.000 nieuwe uitkeringen verstrekt.

55-plussers, jongeren en vrouwen
Vooral uit de zorg, het grootwinkelbedrijf, het transport en de metaalsector kwamen er vorig jaar veel nieuwe WW’ers bij. Uit de cijfers blijkt verder dat aan 55-plussers, jongeren tot 25 jaar en vrouwen relatief meer nieuwe uitkeringen werden verstrekt. Als gevolg van de economische crisis krijgen steeds meer mensen te maken met werkloosheid. Volgens UWV-voorzitter Bruno Bruins blijft de situatie op de arbeidsmarkt ‘onverminderd zorgelijk’, ondanks ‘voorzichtige tekenen van economisch herstel’. ‘Met name 55-plussers en mensen met een arbeidsbeperking komen moeilijk aan het werk’, constateert Bruins.

WW’ers Wajongers
Eind vorig jaar zaten er in totaal 437.700 mensen in de WW, 29 procent meer dan een jaar eerder. 241.800 WW’ers en 6.600 Wajongers slaagden er vorig jaar in om weer werk te vinden. Het UWV betaalde in 2013 in totaal 21,4 miljard euro aan uitkeringen, aan 1,4 miljoen uitkeringsgerechtigden. Onder hen waren 956.400 mensen met een arbeidsongeschiktheids- of ziektewetuitkering.

Cruciale rol uitzendsector
De uitzendsector speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van werkloosheid. Bijna vier op de tien (39%) van de mensen met een bijstandsuitkering gaat via een uitzendbureau aan de slag. Tweederde van hen blijft langdurig aan het werk.

Ook veel WW’ers komen via uitzendorganisatie weer op de arbeidsmarkt. Vanuit de de uitzendbranche zijn er meerdere initiatieven aan om jongeren en 55-plussers weer aan het werk te krijgen. Zo heeft Randstad afgelopen jaar met de campagne Jeugd op Zoek, in samenwerking met ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk, duizenden jongeren aan een baan geholpen. In 2010 is al het project Baanbrekend gestart, waarbij in samenwerking met gemeenten, uitkeringsgerechtigden uit de Wet Werk en Bijstand aan de slag te helpen. En ook USG is vorig jaar gestart met het project Met Werk om meer 55-plussers aan het werk te krijgen.


ANP/Redactie Flexmarkt

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer