Werknemers minder zelfstandig door flexwerkers

0

Het aandeel werknemers dat aangeeft het eigen werk zelf te kunnen regelen, is de afgelopen jaren gedaald. Flexwerkers zijn een van de redenen voor minder zelfstandigheid op de werkvloer, volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en CBS.

Tussen 2008 en 2013 daalde het aandeel werknemers met zelfstandigheid in het werk van 61 naar 56 procent. Het gaat hier om de vrijheid die werknemers voelen om zelf te beslissen hoe en wanneer zij hun werkzaamheden uitvoeren. Ook het aandeel werknemers dat zelf de volgorde en het tempo van de werkzaamheden kan bepalen, nam af.

Flexwerkers
De daling in zelfstandigheid was het sterkst bij werknemers die nog maar kort in dienst zijn bij hun huidige werkgever. Deze afname heeft deels te maken met het toegenomen aantal mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst. Zij kunnen hun werk in het algemeen minder zelfstandig regelen dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie.

Uitzonderingen
Alleen de bouw, de informatie en communicatie en financiële instellingen gingen tegen deze tendens in. In de bouw hing dit samen met het afgenomen aandeel werknemers met een uitvoerend beroep, en in de financiële sector met een toegenomen aandeel hoogopgeleide werknemers.

Innovatie
Het is belangrijk om werknemers het gevoel te geven dat zij zelf beslissingen kunnen maken over hun werkzaamheden. Zelfstandige werknemers hebben namelijk minder vaak burn-out klachten dan hun collega’s die deze vrijheid niet hebben. Daarnaast draagt zelfstandigheid bij aan de innovatiekracht van organisaties.

Lees ook: Flexwerkers vinden sociaal contract belangrijker

 

 

Bron: CBS

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer