Bonden: Temper bedrijft oneerlijke concurrentie met uitzendbureaus

0

FNV en CNV dreigen platform Temper voor de rechter te slepen. Volgens de bonden doet Temper precies hetzelfde als alle uitzendbureaus, maar betaalt het niet de bijbehorende premies en belastingen. Door deze oneerlijke concurrentie zouden normale uitzendbureaus uit de markt worden gedrukt.

FNV en CNV geven Temper twee weken de tijd om te reageren en in gesprek te gaan met de bonden, zo hebben de advocaten van de bonden in een brief aan Temper laten weten.

FNV: uitzendbedrijven uit markt geconcurreerd

Temper koppelt via zijn website zelfstandigen aan opdrachtgevers in de horeca, logistiek en schoonmaak. Volgens FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha doet Temper daarmee precies hetzelfde als een uitzendbureau, maar betaalt het platform niet de kosten die bij het werkgeverschap horen, zoals het afdragen van pensioenpremies en loonbetaling volgens de CAO. “Ze willen niet de lasten van het werkgeverschap, maar wel de winsten. Temper maakt in haar bedrijfsmodel gebruik van oneerlijke concurrentie waardoor normale uitzendbedrijven de markt uit worden geconcurreerd”, stelt Boufangacha. Volgens FNV houdt het personeel soms minder over dan het wettelijk minimumloon. De bonden stellen zelfs dat Temper jaarlijks zo’n € 18 miljoen aan premies en belastingen ‘ontduikt’ doordat zij zich niet aan de regels voor een eerlijke arbeidsmarkt houden.

CNV: einde aan deze constructies

Piet Fortuin, CNV-voorzitter: ‘Wij willen paal en perk stellen aan deze constructies. Temper ondermijnt een eerlijke arbeidsmarkt. Mensen die via Temper werken, krijgen bovendien minder betaald en lopen een hoog risico als zij een ongeval krijgen of veroorzaken. Deze constructie kent alleen maar verliezers. We voeren deze rechtszaak ook als waarschuwing voor andere bedrijven die soortgelijke constructies willen optuigen.’

Temper: geen uitzendbureau

Medeoprichter van Temper Niels Arntz ontkent dat zijn bedrijf een uitzendbureau is. “Temper is een digitale ruimte waar opdrachtgever en opdrachtnemer de mogelijkheid hebben om een overeenkomst aan te gaan. Wij werken met zelfstandigen en ons bedrijfsmodel is goedgekeurd door de Belastingdienst. Het is onmogelijk dat personeel minder overhoudt dan het minimumloon.”

Bronnen: FNV/ANP

Lees ook: ‘Platformeconomie schreeuwt om nieuw arbeidsrecht’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer