Caspar Coding: de nieuwe IT’er komt uit Kenia

0

Waar vind je nog betaalbare software developers die Engels spreken en in dezelfde tijdzone als wij werken? In Afrika, stelt het nieuwe bemiddelingsbureau Caspar Coding, dat IT-talent in Kenia werft. En met succes. Caspar Coding heeft al Kenianen aan het werk bij YoungCapital, ING, Betty Blocks en Aigent.

Flexmarkt publiceert in elke editie een interview met een nieuwkomer in de sector die vertelt hoe hij of zij het ondernemerschap in de flexbranche in praktijk brengt. In de februari-editie die vandaag is verschenen is het de beurt aan: Caspar Coding.

Caspar Coding, opgericht in januari vorig jaar, is een nieuw flexbedrijf dat in IT-talent in Kenia werft. Onder de vier eigenaren ook Temper-oprichter Sebastiaan Tan en Vincent Wijdeveld (foto), die nieuw is in de flexbranche. Naast de andere mede-oprichters Derk van der Grijp en Benson Shiundu, is er twee man personeel en zijn er drie stagiairs. Flexmarkt spreekt met Vincent Wijdeveld over hun succes in deze niche.

Temper-oprichter kent Kenia

“Mijn compagnon Sebastiaan Tan (een van de bedenkers van Temper, red.) en ik weten allebei hoe moeilijk het is om IT’ers te vinden”, vertelt Vincent Wijdeveld, mede-oprichter van Caspar Coding. “Ik heb jarenlang als countrymanager gewerkt voor verschillende tech-startups. Veel van die bedrijven groeiden niet zo hard als zou kunnen, doordat er niet genoeg software developers beschikbaar waren. Ook Sebastiaan worstelde als co-founder van het digitale platform Temper voortdurend om voldoende IT’ers te vinden.”
Tijdens een trip naar Kenia ontdekte Tan hoeveel IT-talent daar rondloopt. “Sebastiaan kent het land omdat zijn familie er betrokken is bij een ontwikkelingsproject. Hij belde me op in Londen, waar ik destijds werkte en vertelde over de mogelijkheden om in Oost-Afrika IT’ers te werven voor de Europese markt. Binnen een uur was ik overtuigd. Drie dagen later nam ik ontslag. Twee maanden later zaten we in het vliegtuig naar Nairobi om een kantoor te openen.”

Vraag developers groter dan aanbod

Caspar Coding surft op een demografische golf, stelt Wijdeveld. “De vraag naar developers is in Europa al jaren groter dan het aanbod. Dat wordt niet beter, want het onderwijs hobbelt achter de industrie aan én de bevolking vergrijst. In Afrika is het  andersom. Daar is het aanbod van software developers groter dan de vraag en  neemt de bevolking alleen maar toe. Bijkomend voordeel is dat Afrika dezelfde tijdzone heeft als Europa. En veel landen, waaronder Kenia, zijn Engelstalig.” Het kantoor van Caspar Coding in Nairobi ligt hemelsbreed nog geen drie kilometer van Kibera, de grootste sloppenwijk van Oost-Afrika. Op het kantoor werken nu nog vijf developers aan softwareprojecten voor Europese klanten. Oorspronkelijk was het idee om dat aantal rap te laten groeien, maar Caspar Coding heeft zijn businessmodel aangepast. “We willen geen software development op afstand meer doen, maar Afrikanen werven om als kennismigrant naar Nederland te komen.”

 Sceptisch over IT-outsourcing

Die aanpassing komt aan de ene kant voort uit de wens van bedrijven om hun software developers nu eenmaal graag dichtbij te hebben. Aan de andere kant zijn veel potentiële klanten sceptisch over outsourcing van IT-services naar Afrika. Wijdeveld: “Ik kreeg een keer de vraag of ‘ze daar wel in huizen wonen’. Dat gesprek heb ik afgekapt. Nairobi is een wereldstad, waar veel succesvolle software developers rondlopen. De allerbesten verdienen een goed salaris en zijn de rocksterren van Kenia.”
De uitdaging voor Caspar Coding is die toppers te onderscheiden van de rest en hen over te halen naar Nederland te verhuizen. Dat doet het bedrijf door middel van intensieve persoonlijke begeleiding. Met succes: Caspar Coding heeft al Kenianen aan het werk bij YoungCapital, ING, Betty Blocks en Aigent. De ambitie is om uit te breiden naar onder meer Groot-Brittannië en Duitsland. Daarnaast wil Caspar Coding buiten Kenia gaan werven. “Binnenkort reizen we naar Ghana, Nigeria en Zuid-Afrika. Ook daar verwachten we veel IT-talent te treffen.”

Dit artikel, geschreven door Frans Tilstra, is gepubliceerd in de augustus-editie van Flexmarkt. In de rubriek Starter portretteert Flexmarkt elk nummer een nieuwkomer in de flexbrance. Ook Flexmarkt ontvangen?

Lees ook: Ook je eigen uitzendbureau starten? Dit moet je weten!

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer