Digital humans – wat moet de flexondernemer ermee?

0

Op dinsdag 21 juni vindt in Houten het FleXevent plaats. Auteur en innovatiekenner Menno Lanting is keynote speaker. Op het event van Flexmarkt bespreekt Menno Lanting het thema digital humans en de gevolgen voor de flexbranche.

Met de term digital humans wordt de steeds grotere versmelting bedoeld van de mens met zijn digitale omgeving. Ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit, robotisering en nanotechnologie zullen de mens steeds meer één maken met netwerken van machines.

Overschatting/onderschatting

Menno Lanting signaleert een maatschappijbrede neiging om de invloed van nieuwe technologieën op korte termijn te overschatten en op lange termijn structureel te onderschatten. Lanting geeft hierbij het voorbeeld van chatbots: “Hier zijn we als bedrijfsleven momenteel allemaal mee aan het klooien. We kiezen allemaal een van de vele chatbots die op de markt zijn. Leveranciers beloven er gouden bergen van, maar bijna geen van alle werkt nog echt overtuigend. Deze fase duurt jaren.”

Lanting is ervan overtuigd dat ook de ontwikkeling van chatbots terecht zal komen op een zogenoemd tipping point. Een moment waarop de nieuwe technologie goed, breed beschikbaar en betaalbaar is, en de oude oplossing –in dit voorbeeld een door mensen gedomineerde afdeling klantenservice– er als een museumstuk bijstaat. “En daarna gaat het snel.”

Gevolgen flexbranche

De chatbot is maar één van de ontwikkelingen in de grootschalige digitalisering die gaande is. Voor de flexbranche zullen de gevolgen groot zijn. Menno Lanting spreekt van een tweesnijdend zwaard dat de bedrijfstak aan twee kanten treft. “Allereerst zit je, net als elk ander bedrijf, met vraag hoe je zelf je digitalisering gaat organiseren.”

Daarnaast doet de flexbranche aan bemiddeling uitgerekend op een vlak dat het centrum is van de veranderingen: arbeid. Lanting: “Je kunt gaan afwachten tot je klant zelf het wiel heeft uitgevonden en dan leveren wat er gevraagd wordt. Maar je kan de klant ook helpen. Er komt een enorme kans aan voor partijen die goede raad weten te geven over wat hun klanten nodig hebben en hoe ze mensen aan zich kunnen binden. Dit soort advieswerk vraagt dat je als flexbureau heel anders staat opgesteld.”

Revolutionaire stap

“Bedrijven zijn veel te veel bezig met de waan van de dag, en gaan door met wat in het verleden werkte”, betoogt Menno Lanting. “Hoe moeilijk het ook is: je moet met alle lagen van je bedrijf het gesprek voeren over de veranderende business en hoe je bedrijf er in de toekomst uit moet gaan zien. Staar je daarbij niet blind op benchmarks en conculega’s die het misschien een fractie beter doen. Nee: ga kijken in een andere branche bij bedrijven die een revolutionaire stap hebben durven zetten.”

Daarvoor geeft Menno Lanting vooraf al één tip. “Het goud ligt vaak aan je voeten. We denken vaak dat we een dure externe specialist nodig hebben, maar je medewerkers of klanten kunnen het je vaak ook vertellen.” Lanting geeft het voorbeeld van een gemeente die regelmatig zogenoemde pizzasessies houdt. Ongeveer 15 geïnteresseerden –ook inwoners– komen daarin bijeen om te brainstormen over de toekomst. De betaling is in pizza’s. Lanting: “Volgens de gemeentesecretaris komen daar meer goede ideeën uit dan het dure consultancybureau dat men inhuurt.”

Van Menno Lanting verscheen in 2021 het boek Uit het transformatiemoeras. Lanting werkt als strateeg en leiderschapsexpert met directies van verschillende organisaties.

 

 

Dit artikel, geschreven door Guido de Kanter, wordt tevens gepubliceerd in de juni-editie van Flexmarkt magazine. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro

 

flexeventFleXevent 21 juni a.s.

Groeien met jouw flexbedrijf in deze turbulente tijd? Op het komende FleXevent presenteren we de nieuwste inzichten in de belangrijkste uitdagingen en kansen in onze markt en maatschappij, bespreken we de grote mogelijkheden van recruitment 4.0 en – voor het eerst– zoomen we in op de geheimen van flexbureaus die de afgelopen jaren uitzonderlijk hard zijn gegroeid.
Bekijk het interessante programma van het FleXevent op 21 juni a.s. in Houten en meld je aan!

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer