FNV wil aantal flexibele contracten terugdringen

2

FNV wil in 2013 veel aandacht voor het terugdringen van flexibele contracten. Dat maakte FNV donderdag bekend. Bovendien vraagt de vakbond volgend jaar een looneis van maximaal 2,5 procent, net iets meer dan de inflatie.

 

Het terugdringen van flexibele contracten en onzeker werk staat op de agenda van FNV genaamd ‘Gewoon goed werk’. Inmiddels heeft een derde van de cao’s een afspraak over ‘gewoon goed werk’ opgenomen. Die variëren van afspraken over ‘gelijk loon voor gelijk werk’ tot afspraken over het beperken van het aantal flexibele contracten en beperking van de ketenregeling voor tijdelijke contracten (de zogenaamde 3×3-regeling).

Jongeren
FNV geeft extra aandacht aan de verbetering van de positie van jongeren. ‘Vooral jongeren en nieuwkomers op de arbeidsmarkt krijgen steeds moeilijker een vaste aanstelling. Steeds meer werknemers worden ontslagen en kunnen als flexkracht of gedwongen zzp’er, soms zelfs op dezelfde arbeidsplaats, terugkomen’, aldus FNV.

Schijnzelfstandigen

Volgens FNV worden er via allerlei constructies schijnzelfstandigen ingehuurd. FNV: ‘Zij verwerven opdrachten niet zelf en bepalen ook zelf hun tarieven niet. Die tarieven liggen vaak onder het cao niveau. Daarnaast zorgt een tussenpersoon ervoor dat er aan de administratieve vereisten wordt voldaan’.

FNV heeft de afgelopen jaren een begin gemaakt met het maken van afspraken over verbetering van de positie van flexibele krachten en uitzendkrachten. Daar gaat de vakbond het komende jaar mee door.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Prima dat er initiatieven worden genomen om de positie van flexkrachten te verbeteren, maar ‘een vaste aanstelling’ als enig doel is naar mijn idee niet meer van deze tijd. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler en dat is niet per definitie slecht.

  2. het is gewoon walgelijk contracten met oa uitzendbeding en geeneens verplichting naderend eind werk. wat is er voor uitzendkrachten? niks!!!!

Reageer