Geen werk toch loon: hoe de WAB ook invloed heeft op de coronacrisis

0

Tot 2020 was de regel dat wanneer een werknemer niet werkte, hij ook geen loon ontving. De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) heeft dat veranderd. Nu is de regel: geen werk, tóch loon. Hoe zit dat en wat betekent dit voor werkgevers tijdens de coronacrisis? Arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels geeft het antwoord.

Alleen wanneer het niet-werken voor rekening van de werknemer moet komen, hoeft de werkgever niet te betalen wanneer er niet wordt gewerkt. Maar wie draagt het risico wanneer het werk uitvalt door corona? Tijdens de HR Actualiteitendag gaf Mark Diebels antwoord op alle vragen over loon doorbetalen tijdens de coronacrisis.

Diebels: “Over de hele linie – ook vanuit het kabinet – wordt aangegeven dat het wegvallen van werk tijdens de coronacrisis het risico is voor de werkgever. En dat past ook wel bij hoe er in het verleden is gekeken naar dit soort situaties. Het uitgangspunt is dus dat je als werkgever moet betalen.”

Bekijk de bijdrage van Mark Diebels tijdens de HR Actualiteitendag op PW. pro

 

Loondoorbetaling tijdens de coronacrisis

Er zijn echter ook situaties waarbij het werk gewoon doorgaat tijdens de coronacrisis, maar dat een werknemer toch besluit om thuis te blijven. Omdat hij klachten heeft of juist bang is om die te krijgen. Ook dan komt de rekening op het bordje van de werkgever te liggen, zegt Diebels “Als je handelt volgens de richtlijnen van het RIVM, dan komt het niet-werken wegens preventieve thuisquarantaine voor rekening van de werkgever. Heeft iemand daadwerkelijk klachten waardoor hij niet kan werken, dan is dat een ziekmelding. Als iemand wel had kunnen werken, maar bang is om anderen te besmetten en daarom niet komt, dan is dat voor rekening van de werkgever.”

Onbetaald verlof

Het ligt volgens Diebels anders wanneer de werknemer geen klachten heeft en toch niet komt werken. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat hij bang is om besmet te worden door collega’s of omdat hij geen vertrouwen heeft in de maatregelen die de werkgever heeft getroffen. “Het wordt anders wanneer de werknemer kiest voor vrijwillige thuisquarantaine. Als daar geen aannemelijke grond voor is, dan komt dit voor rekening van de werknemer. De regel is dan niet betalen. Feitelijk is dit dan onbetaald verlof. De werknemer kan er zelf voor kiezen om dan vakantiedagen op te nemen.”

Wil je alles weten over loondoorbetaling tijdens de coronacrisis? Bekijk de video op PW. pro

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer