Oppositie wil snel ‘foute’ payroll aanpakken

0

GroenLinks, SP en PvdA hebben een initiatiefwet ingediend om de in hun ogen ‘foute payroll-constructies’ snel aan banden te leggen. De ABU reageert voorzichtig en pleit voor goed gereguleerde payroll. De NBBU komt met enkele bezwaren.

Het gaat de drie linkse partijen naar eigen zeggen om overeenkomsten waarbij personen via een externe dienstverlener worden ingehuurd maar duidelijk minder verdienen dan werknemers. Zij hebben dit initiatiefwetsvoorstel ingediend om ervoor te zorgen dat deze payrollers hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega’s krijgen.
Het is onrechtvaardig dat collega’s die hetzelfde werk doen niet dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben en hetzelfde loon krijgen, vindt SP’er Bart van Kent. Ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk kritiseert de huidige toestanden: “Hetzelfde werk, hetzelfde kantoor, dezelfde koffieautomaat maar niet dezelfde arbeidsvoorwaarden.” Hij benadrukt dat payrollers collega’s en geen concurrenten zijn.
“Payroll was ooit bedoeld om dingen eenvoudiger te maken. Inmiddels is payroll een manier geworden om mensen uit te buiten door sommige werknemers minder loon, minder vakantie en minder pensioen te geven voor precies hetzelfde werk. Dat is natuurlijk onacceptabel en moet veranderen”, stelt Zihni Özdil (GroenLinks).

Regeerakkoord

In het regeerakkoord heeft het kabinet weliswaar zelf plannen om payrolling te beperken, maar volgens de linkse oppositie laten die voorstellen de deur op een ruime kier waardoor foute payroll-constructies nog steeds winstgevend zijn voor bedrijven.

ABU reageert ‘voorzichtig’

De reactie van brancheorganisatie ABU op deze initiatiefwet is voorzichtig. De ABU laat weten ook voor goed gereguleerde payrolling te staan. Ook de ABU wil  ‘ongewenste vormen van payroll, waarbij geen invulling wordt gegeven aan werkgeverschap,’ tegengaan. Maar nieuwe wetgeving moet de rol van payrolling (ondernemers ontzorgen, goed werkgeverschap voor payrollers) niet in de weg staan
De brancheorganisatie wil graag in gesprek met het kabinet en de indieners van dit initiatiefwetsvoorstel. De brancheorganisatie wil dit graag betrekken bij de ‘bredere arbeidsmarktdiscussie’ over onder meer loondoorbetaling bij ziekte, ontslagrecht en de Wet DBA.

Bezwaren NBBU

De NBBU laat op haar site weten te vrezen dat door de initiatiefwet niet alleen de ‘foute’ payrollconstructies aan banden worden gelegd. Het op deze manier inperken van payroll schaadt volgens de brancheorganisatie ook de goed gereguleerde flex, en dus de arbeidsmarkt en is dus slecht voor de werkgelegenheid. De NBBU wijst hierbij op de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook twijfelt de NBBU aan de uitvoerbaarheid van deze initiatiefwet.
Net als de ABU  zegt de NBBU graag met de betrokken partijen in gesprek te gaan.

Bronnen: ANP/ABU/NBBU

Lees ook:

Lees de reacties van twee payrollorganisaties op het regeerakkoord:

Over Auteur

Reageer