‘Versoepeling ontslagrecht raakt flexbranche’

0

In het regeerakkoord is vastgelegd dat het ontslagrecht wordt versoepeld en ontslagvergoedingen worden verlaagd. Dat heeft volgens het ING Economisch Bureau vergaande gevolgen voor de flexbranche.

Een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt biedt enerzijds mogelijkheden voor de branche doordat mensen vaker en sneller van baan wisselen. De arbeidsmobiliteit van oudere werknemers, die voorheen een veel hogere ontslagvergoeding kregen, stijgt naar verwachting. Hierdoor liggen er mogelijkheden voor flexbedrijven die zich op dit deel van de markt richten.

Deens voorbeeld
Anderzijds leidt een blik op het Deens flexicurity model –waarin soepel ontslagrecht (flexibility) is gekoppeld aan scholing, relatief hoge uitkeringen en hulp voor werkzoekenden (security) – tot een pessimistischer beeld. Door de relatief geringe ontslagbescherming bieden Deense werkgevers veel vaker een contract voor onbepaalde tijd aan en wordt minder voor flexwerkers gekozen (zo´n tweederde minder).

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer