Harde aanpak uitbuiters

1

Uitbuiting van werknemers wordt in 2012 fors aangepakt door de Inspectie SZW.

Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten. In de inspectie gaan begin volgend jaar drie diensten op: de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Bij uitbuiting gaat het om een stapeling van ernstige overtredingen, zoals ongezond en onveilig laten werken, betaling onder het minimumloon, zwart betalen en het inhouden van identiteitspapieren. Bij de aanpak worden inkomsten afgenomen die door frauduleus handelen zijn verkregen.

Naast uitbuiting zijn de andere speerpunten van de inspectie volgend jaar het bestrijden van uitkeringsfraude en van onveilig of ongezond werk. Ook wordt er gecontroleerd op illegale arbeid in de sectoren land- en tuinbouw, bouw, schoonmaak, uitzendbranche, horeca, detailhandel en autobedrijven. Dat zijn de branches met de hoogste risico’s en de grootste kans op overtredingen, aldus het ministerie.

Bedrijven die de wet overtreden kunnen van de inspectie hogere boetes krijgen en in het uiterste geval worden stilgelegd. Dit gebeurt zodra de strengere regels van minister Kamp van kracht worden. Bij bedrijven die zich wél aan de wet blijken te houden, gaat de inspectie juist minder vaak langs. Die krijgen twee jaar lang geen bezoek meer.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Nou zal mij benieuwen… Hoeveel inspecteurs zijn er al opgeleid? 4? Dat wordt pittig. Kom nou eens met een goed plan waarover is nagedacht en met dito controleoplossingen. Ik denk wel eens dat er expres goedkope arbeid wordt toegelaten in de tuinbouw om onze export te bevorderen. Lage kosten is meer export is meer werk etc. In deze tijd waarin zelfs de Amerikanen weten waar ik net heengebeld heb en waar ik gisteren geweest ben en waar ik tank, kunnen ze in NL niet regelen dat zaken strak geregeld worden in uitzendland. Pffff.

Reageer