Grip door inzicht en overzicht

0

Grillig. Dat is het woord dat volgens Niels Vogel, productmanager bij AFAS Software, op dit moment het beste bij de flexmarkt past. “Het is sowieso een typische monitorbranche. Economisch herstel merk je er snel, maar achteruitgang ook. Dat vraagt nogal wat van je organisatie.”

Het vraagt flexibiliteit bijvoorbeeld, zegt Niels Vogel. “Omdat je op strategisch gebied hier over na moet denken, wil je niet bezig zijn met alle administratieve rompslomp daaromheen. In deze economisch uitdagende tijden heb je wel wat anders aan je hoofd.”

“Eind vorig jaar kon de branche niet aan de vraag voldoen, toen kwam de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), toen kwam corona, en nu is er bijna helemaal geen vraag meer. Zo snel kan het gaan”, stelt Vogel vast. “En uiteraard zitten we nu in een uitdagende situatie, maar deze branche is altijd al hypergevoelig geweest voor marktinvloeden. Nichespelers, die bijvoorbeeld hoogopgeleide vakmensen detacheren, hebben vaak nog wel wat ruimte in hun marge. Maar bulkspelers niet. En zelfs dát is niet in beton gegoten.”

Lekkende kraan

In een markt met zo weinig zekerheden, is flexibiliteit belangrijk. Vogel: “Daar blinken veel organisaties in deze sector ook in uit. De klant is écht koning. Wil jij een factuur op geel papier? Dan krijg je een factuur op geel papier. Dat is een kracht, maar het brengt ook een groot risico met zich mee. Als een markt zó concurrerend is, wordt veel lucht uit de prijzen gedrukt. En om met kleine marges toch succesvol te zijn, stellen organisaties zich nóg flexibeler op.”’

In de praktijk ziet Vogel echter vaak dat de flexibiliteit vooral naar buiten gericht is, en organisaties intern de boel een stuk minder goed op orde hebben. Vogel: “De administratieve rompslomp die bij dit werk komt kijken, is groot en ingewikkeld. Als je dat niet goed op orde hebt, kost dat tijd, geld en energie. Zonde, want we zien best vaak dat de administratie een soort lekkende kraan is, waar al die zuurverdiende marge uit wegdruppelt.”

Geïntegreerd werken

Vogel: “Om écht flexibel te zijn, en daar ook de vruchten van te plukken, heb je grip nodig. Je kunt je pas echt focussen op je klant, als je alles aan de achterkant goed geregeld hebt. Daarom biedt AFAS een ERP-oplossing voor de flexbranche aan. Daarin regel je alles: van de uren van de kandidaat tot de verloning, en van de factuur tot de interne boekhouding. Dat is voor veel ondernemers wel even wennen, merken we. Ze zijn, juist vanuit die flexibiliteit, gewend om op ieder probleem een nieuwe pleister te plakken. Maar als je dat ook doet als het om software gaat, zit je uiteindelijk met een heleboel verschillende pakketjes, die je allemaal aan elkaar moet knopen én die je up-to-date moet houden. En dan ben je weer met de verkeerde dingen bezig.”

Grip door inzicht en overzicht

Het klinkt tegenstrijdig: een standaard best practice voor ondernemers die hun bestaansrecht ontlenen aan flexibiliteit. Maar dat is het niet. Vogel: “Laten we eerlijk zijn: een boekhouding is een boekhouding – wat bij de ene branche handig is, is dat bij de andere waarschijnlijk ook. Daar profiteer je van, met onze best practice. Tegelijkertijd bieden we je ook veel vrijheid om van die standaard af te wijken. En profiteer je van extra grip door extra inzicht.”

“Een goed voorbeeld is de proefberekening. Als een postbedrijf je vraagt om honderd sorteerders te detacheren, moet je wel goede prijsafspraken kunnen maken. En je weet dat de marges niet groot zijn, maar weet je precíes wat je marge is? Die berekeningen zijn vaak heel complex. Het gemiddelde verzuim verschilt van sector tot sector, de gemiddelde leeftijd van je medewerkers, het aantal uren, de werkdagen, de regelingen voor overuren. Daar moet je allemaal rekening mee houden in je kostprijsmodel. En met onze flexoplossing kan dat. Je hebt gewoon inzicht in al die componenten en hun impact. Dus kun je ook een serieuze proefberekening maken, en weten je opdrachtgever, je werknemer én jij vooraf waar je aan toe bent. Dat inzicht in de kostprijs per klantgroep – dát is grip.”

Efficiënt inspelen op de klantvraag

“Onze overtuiging is dat je deze processen met één geïntegreerd systeem allemaal kunt stroomlijnen. Zo houd je tijd over die je kunt besteden aan de core business van de onderneming: het bemiddelen van kandidaten. Door je secondaire processen te digitaliseren en automatiseren maak je je organisatie schaalbaar en flexibel. Hierdoor kan je als organisatie efficiënt inspelen op de klantvraag!”

Belangrijkste bonusvoordelen

Grip door inzicht, en een binnenwereld die net zo flexibel is als de buitenwereld. Dat zijn de grootste voordelen van het systeem voor de flexbranche. Maar daar blijft het niet bij. Met de features in de ERP-software ben je klaar voor de toekomst. Of je ze nou gebruikt of niet – als je ze nodig hebt, zijn ze er. Niels Vogel licht toe:

  • De pocket app

“Met deze app kunnen flexkrachten hun uren bijhouden en inzien, en verlof en verzuim regelen. Geen gedoe meer met briefjes die kwijtraken of dubbele afspraken met inlener en uitzender.”’

  • Standaard connectoren

“Natuurlijk wil je zoveel mogelijk in de ERP-software doen. Maar niet alles kan – al is het maar omdat je inleners dat niet altijd willen. Daarom hebben we aan onze software een aantal standaardconnectoren gemaakt. Zo hoef je geen koppelingen op maat meer te maken met andere pakketten.”

  • Talent- en cursusmanagement

“Er komt gelukkig steeds meer oog voor de medewerkers in de flexbranche. Dat betekent ook vaak opleiden of omscholen. Dat houd je allemaal in de hand en inzichtelijk met ons cursus- en talentmanagement.”

  • Altijd up-to-date

“De ABU en de NBBU hebben inmiddels één cao – dat maakt voor ons het werk een stuk makkelijker. Maar ook voor die tijd zorgden we al dat onze software altijd up-to-date was qua cao’s. het laatste wat je als ondernemer wilt, is dat je je daar óók nog eens druk om moet maken.”

  • Ook klaar voor de uitzondering

“In de flexbranche wemelt het van de regels en de regelingen. Met veel daarvan heb je nooit te maken. Maar juist door het veranderlijke karakter van de markt, weet je nooit wanneer je er wél iets mee moet. Of kunt. En dan staat AFAS voor je klaar. Als je opeens met buitenlandse werknemers te maken hebt, geeft de software bijvoorbeeld een seintje over de ET-regeling.”

Dit artikel is gesponsord door AFAS Software en verscheen eerder in het gratis verandermagazine voor de flexbranche.

Over Auteur

Reageer