Krapte dwingt werkgevers functie-eisen en lonen aan te passen

0

Nederlandse bedrijven hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Werkgevers die met moeilijk vervulbare vacatures kampen passen inmiddels ook vaker de arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan. Wat opvalt is dat werkgevers bij moeilijk vervulbare vacatures iets minder vaak een beroep hebben gedaan op intermediairs.

Uit onderzoek onder ruim 4.500 werkgevers maakte het UWV op dat afgelopen jaar 58% van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar was. In 2021 ging het nog om 55%.

Krapte arbeidsmarkt

In 2022 was ruim de helft (58%) van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. “De krapte op de arbeidsmarkt is in 2022 op een hoogtepunt terecht gekomen. In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot dat er veel meer vacatures waren dan werkzoekenden”, zegt arbeidsmarktadviseur Erica Maurits.
Volgens 84% van de werkgevers zijn vacatures moeilijk vervulbaar omdat er te weinig sollicitanten reageren. In mindere mate geven werkgevers aan dat vacatures moeilijk vervulbaar zijn omdat sollicitanten niet over de juiste vaardigheden beschikken (45%) of niet over voldoende vakkennis (35%).

Te weinig sollicitanten

De roep om personeel is al langer erg groot in Nederland. Dat komt omdat de economie na de dip van de coronacrisis heel hard was gegroeid en er opeens veel meer werk was. Meer dan acht op de tien werkgevers gaf volgens het UWV aan dat het probleem met de vacatures vooral is dat er te weinig sollicitanten reageren. Het komt ook voor dat sollicitanten bijvoorbeeld niet over de juiste kennis of vaardigheden beschikken, maar dat werd door de bedrijven minder vaak als oorzaak aangewezen.

Andere wervingskanalen

Volgens het UWV zoeken veel werkgevers inmiddels naar oplossingen om alsnog nieuwe krachten te vinden. Bijna negen op de tien van de ondervraagden zei bijvoorbeeld de vacature zo nodig langer open te laten staan. Een kleine zeven op tien ziet de oplossing in het aanboren van andere wervingskanalen.

Opvallend is dat werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures afgelopen jaar minder vaak als een van de inspanningen noemt dat zij ook een uitzend-, werving & selectiebureau of headhunter hebben ingeschakeld. In 2022 bedroeg dat percentage 44%, terwijl dat in 2021 nog 50% was.

Zelf opleiden

Bijna de helft van de werkgevers (46%)met moeilijk vervulbare vacatures kiest ervoor iemand aan te nemen die niet helemaal aan de functie-eisen voldoet en deze kandidaat zelf op te leiden.
Aanpassen van de arbeidsvoorwaarden wordt ook vaker als optie gezien. In 2021 deed 30% van de werkgevers met werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures dat, vorig jaar ging het 39%.

Bronnen: UWV/ANP

Lees ook: Recruitment op een kandidatenmarkt, hoe doe je dat?

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer