UWV: ruim de helft vacatures zijn moeilijk vervulbaar

0

Werkgevers hebben steeds meer problemen met het werven van personeel. Meer dan de helft van de vacatures zijn moeilijk vervulbaar op de krappe arbeidsmarkt. Uitzend- en werving- en selectiebureaus worden vaak ingeschakeld. Maar het lijkt dweilen met de kraan open, want ook de uitstroom neemt toe.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 3.000 werkgevers van het UWV.

Gemiddeld was ruim de helft (55%) van de in de afgelopen 12 maanden ontstane vacatures volgens werkgevers moeilijk vervulbaar. Daarnaast verwacht een meerderheid (61%) van hen het komend jaar nog meer wervingsproblemen. In de bouwnijverheid zijn vacatures het vaakst moeilijk vervulbaar, zo stelt UWV. In de horeca heeft men last van de naweeën van de coronacrisis; veel horecamedewerkers zijn tijdens de lockdown in andere sectoren gaan werken.

Minder sollicitanten

De belangrijkste oorzaak is natuurlijk de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor zijn er minder sollicitanten. Bovendien blijkt uit de enquête dat werkgevers vinden dat bij sollicitanten nogal eens de juiste vaardigheden ontbreken. Dat geldt zeker voor specialistisch werk.

Uitzendbureaus inschakelen

Werkgevers moeten dus steeds meer inspanning leveren vacatures vervuld te krijgen. Voor driekwart van de ondervraagde werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures was de situatie aanleiding om de vacature langer open te laten staan of de wervingsmethode aan te passen. De helft schakelde (ook) een uitzendbureau, wervings- en selectiebureau of headhunter in.

Zelf opleiden

Noodgedwongen nam bijna de helft (45%) van de werkgevers kandidaten aan die eigenlijk niet aan de functie-eisen voldeden. Als oplossing kozen deze werkgevers ervoor de kandidaten zelf op te leiden.

Uitstroom neemt toe

Bijkomend probleem voor werkgevers is dat de uitstroom van personeel toeneemt. Door de krapte op de arbeidsmarkt zien werknemers meer kansen op een nieuwe baan (en na de coronacrisis zijn wellicht ook meer mensen toe aan een nieuwe baan). Dat probleem zal voorlopig niet kleiner worden. Integendeel, 30% van de werkgevers verwacht dat het behouden van personeel het komend jaar nog moeilijker wordt.

De resultaten van het enquêteonderzoek van het UWV zijn online beschikbaar.

Lees ook:

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer