Weer meer uitzendbanen erbij op overspannen arbeidsmarkt

0

Krap, krapper, krapst.. nog meer spanning op de arbeidsmarkt, nog meer openstaande vacatures, nog meer banen. Bij de uitzendbureaus kwamen er 22.000 uitzendbanen bij in het derde kwartaal. Het herstel van de uitzendbranche zet dus gewoon door.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt van het CBS over het 3e kwartaal.

Toename uitzendbanen

Bij de uitzendbureaus kwamen er 22.000 uitzendbanen bij in het derde kwartaal, een stijging van 3% procent. De toename is iets minder groot dan die in het tweede kwartaal (4,7%). De uitzendbranche is zich nog steeds aan het herstellen van het forse verlies in het tweede kwartaal van 2020 met -15,7%.

uitzendbanen
Bron: CBS

Vacaturegraad

De vacaturegraad nam in het 3e kwartaal verder toe van 39 naar 43 vacatures per duizend banen, opnieuw een record.
Vorig kwartaal overtrof het aantal vacatures voor het eerst het aantal werklozen. Waren er in het tweede kwartaal per 100 werklozen 106 vacatures, in het derde kwartaal is dat opgelopen tot 126. De toename van de spanning is vooral toe te schrijven aan de aanhoudende groei van het aantal openstaande vacatures.

Recordaantal openstaande vacatures

Eind september stonden er 371.000 vacatures open, 45.000 meer dan aan het eind van het tweede kwartaal. Hiermee wordt de recordhoogte van het vorige kwartaal overtroffen.
Ook in het 3e kwartaal nam het aantal vacatures in vrijwel alle bedrijfstakken toe. In de handel kwamen er 10.000 bij, waardoor er 75.000 vacatures openstonden. In de horeca (34.000) en de zorg (52.000) kwamen er 7.000 vacatures bij. In de informatie en communicatie bleef het aantal vacatures met 24.000 gelijk.

openstaande vacatures
(Bron: CBS)

Grootste aantal vervulde vacatures

Net als in het tweede kwartaal ontstonden er in het derde kwartaal 374.000 nieuwe vacatures. Er werden 330.000 vacatures vervuld (inclusief vervallen vacatures), 38.000 meer dan in het 2e kwartaal. Dit is het hoogste aantal vervulde en vervallen vacatures dat in een kwartaal werd gemeten.

Het aantal banen nam toe met 162.000 in het 3e kwartaal. In Nederland zijn voor het eerst meer 11 miljoen banen.

Lees ook: Records, krapte en corona – wat betekent dat voor flexbedrijven?

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer