Meer vacatures, meer banen, maar niet meer uitzendbanen

0

De spanning op de arbeidsmarkt is nog verder toegenomen in het vierde kwartaal van 2021. Meer vacatures, meer banen, maar het aantal uitzendbanen groeide opvallend genoeg niet. De uitzendbranche weet niet te profiteren van de hectiek op de arbeidsmarkt.

Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Record aantal vacatures

Eind december stonden er 387.000 vacatures open, 16.000 meer dan aan het einde van het derde kwartaal. Hiermee is de toename minder sterk dan in de drie kwartalen ervoor, maar wordt wel weer het record van het vorige kwartaal overtroffen.

Meer banen, vast en flex

Het totaal aantal banen nam met 44.000 toe tot ruim 11 miljoen, een groei van 0,4%. Deze toename is minder groot dan die in de afgelopen twee kwartalen. In de afgelopen zes kwartalen zijn er 489.000 banen bijgekomen. Dat zijn er veel meer dan er in het tweede kwartaal van 2020, aan het begin van de coronacrisis, verdwenen (-288.000).
In het vierde kwartaal van 2021 waren er 2,6 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Dat zijn er 38.000 meer dan een kwartaal eerder, maar nog altijd minder dan voor de coronacrisis. Het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie steeg met 34.000 naar 5,3 miljoen, het hoogste aantal in de reeks vanaf 2013.

(Bron: CBS)

Niet meer uitzendbanen

Meer vacatures, meer banen maar bij uitzendbureaus bleef het aantal banen onveranderd in het vierde kwartaal van 2021. Daarmee is de uitzendbranche nog niet hersteld van het banenverlies tijdens de coronacrisis. Het aantal uitzendbanen staat nu op 754.000. In het eerste kwartaal van 2020 was dit 775.000.

Geen groei van het aantal uitzendbanen dus in het vierde kwartaal, terwijl in het derde kwartaal bij uitzendbureaus er 22.000 uitzendbanen bij zijn gekomen (+3%). In het tweede kwartaal van 2021 kwamen er bij uitzendbureaus 33.000 uitzendbanen bij, een stijging van 4,7%.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer