WePayPeople-campagne tegen zzp-platformen en vóór flex

0

‘Wij zijn wel een echte werkgever’ – met die slogan is WePayPeople een campagne gestart om bedrijven en werknemers die behoefte hebben aan flexibiliteit te laten zien dat flexwerk ook goed geregeld kan zijn. Aanleiding is de veelbesproken Deliveroo-zaak.

De rechtbank van Amsterdam oordeelde eerder deze week dat Deliveroo- maaltijdbezorgers aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst en dat zij niet als zzp’er maaltijden hoeven te bezorgen.

Op social media en onder meer een advertentie in het FD heeft Julius Kousbroek, managing director WePayPeople, de volgende boodschap: “Flexibiliteit en goed werkgeverschap hoeven elkaar niet uit te sluiten. In tegenstelling tot platformbedrijven als Deliveroo zijn wij wél een echte werkgever en verschuilen wij ons niet achter schijnconstructies met zzp’ers. Wij bieden al onze werknemers arbeidsvoorwaarden die passen bij de CAO van hun beroepsgroep. Ze bouwen vakantiedagen op, komen in aanmerking voor een pensioenregeling, worden doorbetaald bij ziekte en lopen niet onverzekerd rond. We nodigen platformbedrijven van harte uit om samen met ons een passende dienstverlening te vinden.”

Julius Kousbroek (WePayPeople)

Schijnconstructies met zzp’ers

Kousbroek wijst op analyses waaruit blijkt dat mede door de opkomst van platformen het aantal zzp’ers de komende jaren mogelijk verdubbelt. “Dat is niet zo gek; zzp’ers zijn in vergelijking met flex en vaste medewerkers ontzettend goedkoop voor opdrachtgevers omdat er geen sociale premies, pensioen of loonheffingen worden afgedragen.
“Ondernemers die om deze kosten te ontwijken op grote schaal gebruikmaken van schijnconstructies met zzp’ers en daar zelfs mee te koop lopen zijn mede verantwoordelijk voor de uitholling van ons sociale stelsel met desastreuze gevolgen voor de arbeidsmarkt en de maatschappij.”

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Volgens Kousbroek zal de aangekondigde Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) de scheve verhoudingen op de Nederlandse arbeidsmarkt alleen maar verergeren. De WAB beperkt in zijn ogen de gereguleerde vormen van flexibele arbeid, terwijl er geen oplossing wordt geboden voor schijnzelfstandigheid (door het uitblijven van de aangepaste Wet DBA). Kousbroek: “Het overheidsrapport over zzp’ers dat waarschuwt voor verstoring van de arbeidsmarkt is alweer vier jaar oud. Het is hoog tijd dat de overheid duidelijkheid schept zodat schijnzelfstandigheid en valse concurrentie tussen groepen werkenden eindelijk tot het verleden gaan behoren.”

Bron: WePayPeople

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer