Vooral discriminerende verzoeken op leeftijd

0

Een meerderheid van bij de NBBU aangesloten uitzendbureaus heeft vorig jaar discriminerende verzoeken van opdrachtgevers ontvangen. Hierbij werd door de opdrachtgevers vooral op leeftijd gediscrimineerd.

Dat blijkt uit onderzoek van Pantea, uitgevoerd in opdracht van de NBBU.

83 procent van de respondenten ontving in 2012 verzoeken van opdrachtgevers om uitzendkrachten met specifieke persoonlijke kenmerken. Hierbij ging het in 85 procent van de gevallen om uitzendkrachten met een bepaalde leeftijd. In 67 procent van de gevallen vroeg de opdrachtgever om een specifiek geslacht en in 35 procent van de gevallen ging het om uitzendkrachten met een bepaalde etniciteit.

Reactie uitzendbureaus

Na een discriminerend verzoek van de opdrachtgever ging 86 procent van de uitzendbureaus in gesprek met de opdrachtgever. Hierna zegde 62 procent de opdrachtgever mondeling toe rekening te houden met de specifieke wensen. Ruim de helft van de uitzendorganisaties doet bij de selectie van de kandidaten ook daadwerkelijk iets met de wensen van de opdrachtgever. Argumenten die hiervoor worden gegeven zijn dat het begrijpelijk is dat de opdrachtgever dit wil (64 procent) en dat de uitzenders bang zijn om de opdrachtgever te verliezen (33 procent).

Het onderzoek

Voor het onderzoek werd een vragenlijst ingevuld door 152 bij de NBBU aangesloten uitzendondernemingen. De resultaten geven een indicatie van het vóórkomen van discriminatie onder de uitzendbureaus die aangesloten zijn bij de NBBU. Zeer stellige uitspraken over de omvang van discriminatie zijn niet mogelijk op grond van sociaalwetenschappelijk onderzoek, zo stellen de onderzoekers.

Over Auteur

Reageer