Uitzendprofessional switcht niet zomaar van baan

0

De mythe dat uitzendprofessionals slechts negen maanden in de branche zouden werken en dan weer weg zijn, klopt niet. Gemiddeld werken intercedenten 2,5 jaar in deze functie. Voor vestigingsmanagers is dit 3,5 jaar.

Dat stelt opleidingsinstituut artra op basis van eigen onderzoek naar de loopbaanpaden van intercedenten. In totaal vulden 320 (voormalige) medewerkers in de uitzendbranche de vragenlijst in.

Na gemiddeld 2,5 jaar als intercedent te hebben gewerkt stappen ze meestal over naar een (vestigings-)managementpositie of een functie in sales of recruitment. Na enkele loopbaanstappen lonkt voor relatief veel intercedenten een functie in HR.

Hoogopgeleide vrouwen

Intercedenten zijn over het algemeen hoog opgeleid. Tweederde heeft een HBO- of WO vooropleiding. Driekwart van de uitzendprofessionals is vrouw.

Basisopleiding Uitzendprofessional

De vakkennis is over het algemeen in orde. Ruim tweederde van de respondenten heeft de Basisopleiding Uitzendprofessional gevolgd en daarna het SEU-diploma behaald. Nog eens 6% is wel met de Basisopleiding gestart, maar heeft deze niet afgerond met een diploma.
Marco Hendrikse, manager marketing en content bij artra: “Over het algemeen zit het dus wel goed met de basiskennis van de intercedent. Toch is ruim 1 op de 10 intercedenten werkzaam (geweest) zonder een goede basis. Nu kunnen daar natuurlijk allerlei redenen voor zijn, maar juist voor uitzendprofessionals is basiskennis essentieel. Wet- en regelgeving moet nageleefd worden. Uitzendkrachten moeten juist verloond worden, arbeidsmigranten rechtvaardig behandeld, enzovoort. Er wordt veel parate kennis van uitzendprofessionals gevraagd.”

Lees ook: Minder SEU-examens door corona

Functieverblijftijd

Respondenten geven aan dat zij de functie van intercedent gemiddeld 2,5 jaar vervullen. Voor vestigingsmanagers is dit 3,5 jaar.
Marco Hendrikse: “investeren in de opleiding en ontwikkeling van intercedenten loont dus. De mythe dat uitzendprofessionals slechts negen maanden in de branche zouden werken en dan weg zijn, is met dit onderzoek wel ontkracht. Zeker als je je ook nog eens bedenkt dat veel intercedenten binnen de branche doorstromen naar bijvoorbeeld een managementfunctie.”

Loopbaanstappen

Vier op de tien (startende) intercedenten groeit in de tweede loopbaanstap door naar een (vestigings-)managementpositie. Ruim 11% kiest voor de functie van recruiter, terwijl een vrijwel even groot percentage de keuze voor een salesfunctie maakt.
Bij een derde loopbaanstap wordt de functie van recruiter minder populair. Ook vestigingsmanagement heeft minder aantrekkingskracht. Een (algemene) managementpositie trekt juist wel. De belangstelling voor salesfuncties blijft vrijwel even groot. Maar wat vooral opvalt is de overstap naar een HR-functie. Van de als intercedent gestarte personen vervult een op de zeven een HR-functie. Bij een vierde loopbaanstap wordt dit zelfs een op de zes.
Marco Hendrikse: “De veelzijdigheid van de functie van intercedent zie je terug in de verschillende loopbaanpaden. Als intercedent kun je echt alle kanten op. Sales, recruitment, management of HR.”

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

Reageer