Kabinet laat fiscus pas per begin 2025 schijnconstructies handhaven

0

Het hoofdpijndossier van het aanpakken van ‘schijnconstructies’ met zzp-ers blijft nog veel langer op de politieke agenda staan. Uiterlijk vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst pas weer écht handhaven op schijnconstructies.

Dat heeft het kabinet bekendgemaakt. Het kabinet wil ‘in stappen’ toewerken naar volledige handhaving. De handhavingsstop gaat er zo mogelijk eerder af.

Dat blijkt uit de Kamerbrief die minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) afgelopen vrijdag hebben gestuurd.

Wet DBA telkens uitgesteld

Het gaat om handhaving van de Wet DBA, die in 2016 is ingevoerd. De wet moet tegengaan dat bedrijven en opdrachtnemers (zzp’ers) ten onrechte profiteren van de voordelen die gepaard gaan met zelfstandigheid ten opzichte van een dienstverband. Het wordt als schijnconstructie gezien als werkgevers zelfstandigen werk laten doen dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden uitgevoerd.

Maar direct bij invoering werd de handhaving op pauze gezet, wat steeds is verlengd. Nu is dus opnieuw de handhaving uitgesteld. Pas vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer écht handhaven op schijnconstructies.
De fiscus kan sinds 2018 ingrijpen als er sprake is van kwaadwillendheid, en heeft sinds januari 2020 de mogelijkheid een ‘aanwijzing’ te geven. Maar ook dit gebeurt bijna niet, blijkt uit een recent rapport van de Algemene Rekenkamer.
Het opheffen van het zogenoemde moratorium is een belofte uit het regeerakkoord, maar dit zal naar verwachting dus pas aan het einde van de regeerperiode gebeuren. Intussen hebben bedrijven, zelfstandigen en werknemers ruim de tijd om zich hierop voor te bereiden, aldus het kabinet.

Gelijker speelveld voor contractvormen

De betrokken bewindspersonen benadrukken verder dat ‘niet één simpele oplossing bestaat voor de problematiek van de schijnzelfstandigheid‘. Enerzijds moet de Belastingdienst als uitvoerende organisatie meer middelen krijgen, maar het kabinet wil ook ‘een gelijker speelveld voor contractvormen’ in het arbeidsrecht, als het gaat om sociale regelingen en de belastingregels. Bovendien wordt de wet mogelijk aangepast om de regels duidelijker te maken. In het najaar komt het kabinet met meer informatie over het stappenplan.

Van Gennip’s voorganger Koolmees liet aan eind 2020 weten de uitwerking van de aanbevelingen van Borstlap en de vervanging van de Wet DBA over te laten aan het volgende kabinet. Met het uitstellen van handhaving tot 1 januari 2025 zit er ook bij het huidige kabinet niet veel schot in.

De organisaties Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) noemen de Wet DBA in een reactie ‘een draak van een wet. Het ontbreekt namelijk aan duidelijkheid voor alle betrokken partijen.’ Juist over het aanpassen van de wet is het kabinet niet ‘helder’, vinden de zelfstandigenclubs, die zich verbazen over het ‘gebrek aan actie’.

Bovib kritisch

De Bovib, branchevereniging voor brokers en (zzp-)intermediairs, heeft eerder al laten weten er alles aan doen om de grillige politiek te overtuigen van de noodzaak om de keuzevrijheid in stand te houden. De Bovib is kritisch over de voorgestelde webmodule waarmee opdrachtgevers zouden moeten kunnen bepalen of ze voor een opdracht een zelfstandige kunnen inhuren. De Bovib wil graag een plek aan tafel in Den Haag en betrokken worden bij de totstandkoming van nieuwe wetgeving om ook de belangrijke positie van intermediairs te waarborgen.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer