Hoogte uitkering zieke flexwerkers ingeperkt

2

De hoogte van het ziekengeld volgens de Ziektewet wordt beperkt. De uitkering voor onder meer zieke uitzendkrachten en andere flexwerkers is in eerste instantie nog 70 procent van iemands laatst verdiende loon. Maar minister Kamp heeft andere plannen.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil namelijk op een bepaald moment, afhankelijk van hoe lang mensen aan de slag zijn geweest, de uitkering in de Ziektewet terugbrengen tot maximaal 70 procent van het minimumloon. Dat is gelijk aan de bijstand.

Strenger
De minister wil per 1 januari 2013 de Ziektewet strenger maken. Hij zei eerder al dat dit nodig is om het verzuim onder flexwerkers terug te dringen. In maart wees hij er nog op dat mensen in de Ziektewet gemiddeld vijf keer langer ziek zijn dan werknemers in vaste dienst. Ook belanden ze vaker in regelingen voor arbeidsongeschiktheid.

300 Miljoen 
Kamp denkt 300 miljoen euro te besparen met een strengere Ziektewet. Gemiddeld ontvangen nu 100.000 mensen het ziekengeld, waarvan driekwart tijdelijke contractanten, uitzendkrachten en werklozen.

Sneller aan het werk 
Volgens de minister is de aanpak van de Ziektewet achtergebleven sinds de hervorming van de WAO tot de WIA en de invoering van twee jaar loondoorbetalingsplicht voor werkgevers bij verzuim van vast personeel. Daarom kondigde hij eerder al aan ook in de Ziektewet prikkels voor werkgevers en uitzendbureaus in te bouwen om hun zieke tijdelijke krachten sneller weer aan het werk te krijgen.

Hogere premie werkgevers
Zo gaan werkgevers straks een hogere premie betalen naarmate meer mensen in de Ziektewet zitten. Ook moeten uitzendbureaus vanaf 1 januari 2013 twee weken het loon doorbetalen als hun uitgeleende krachten ziek worden.

UWV 
Verder gaat uitkeringsinstituut UWV na één jaar verzuim bekijken of iemand misschien niet zijn oude werk kan doen, maar wel wat anders. Daarbij kan het UWV mensen met behoud van hun uitkering langer – maximaal 6 maanden – "op proef” aan het werk zetten.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. Ik heb het idee dat de verlaging voor rekening van de uitzendbureaus gaat komen. Tenminste de 20/21% aanvulling zal daar wel voor gebruikt worden.

  2. Ik denk dat eigenrisico dragerschap een deel van de oplossing gaat zijn. Het is niet vreemd, dat met name flexwerkers of werklozen in de ziektewet blijven hangen. Dat heeft niet zo zeer te maken met het type dienstverband of het feit dat iemand werkloos is, maar meer met het feit wie verantwoordelijk is voor het volgen van de zieke werknemer.
    Nu is het voor de grootste groep zo, dat ze bij ziekte direct onder de verantwoordelijkheid van het UWV vallen. Gaat die de mensen volgen en bellen en vragen hoe het met ze is? Draagt die financieel risico? Hierdoor verliest een bureau direct binding met de zieke werknemer. Zeker in gevallen, dat de zieke werknemer nog maar net aan het werk was voor een uitzendbureau. Of wellicht voor diverse uitzendbureaus in een gegeven periode.
    Laten we dus ook voor deze werknemer meer gaan nadenken over het volgen van het ziekteproces, in plaats van ze loslaten in de bureaucratie van 1 veel te grote organisatie.
    Het zou niet terecht zijn, als de kosten alleen worden toegerekend aan de uitzendorganisaties.

Reageer