Akkoord over gelijk loon voor Poolse werkers

3

Poolsewerknemers in dienst van het bouwbedrijf Remak krijgen voortaan hetzelfde loon uitgebetaald als Nederlandse werknemers. Dat maakte FNV-bestuurder Masja Zwart bekend. Het principe-akkoord werd met gejuich ontvangen door de Poolse werknemers.

FNV heeft voor de Poolse werknemers in de Eemshaven, die werken aan de bouw van de RWE/Essent kolencentrale, onderhandeld met de directie van Remak, een groot Pools installatiebedrijf. Masja Zwart, bestuurder FNV Eemshaven: ‘Onder druk van de rechter is Remak tijdens het kort geding opnieuw met ons in overleg gegaan. Dat heeft, na twee schorsingen, geleid tot cao-loon voor de Polen’.

Als de Raad van Bestuur van Remak instemt, krijgen de ongeveer 800 Poolse Remakwerkers in de Groningse Eemshaven binnenkort hetzelfde loon als Nederlandse werknemers. Daarnaast krijgen zij vakantie- en avondtoeslagen uitbetaald en de ADV-dagen in tijd uitgekeerd. Afhankelijk van hun functie krijgen de Remak-werkers 5 tot 20 procent meer salaris.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

  1. Dit is een mislukkeling deze bedrijven dachten met buitenlandse werknemers goed koop uit te zijn. Hadden net zo goed Nederlandse vakmensen kunnen aannemen. Dit soort bedrijven verzieken ons land . Gewoon een dikke boete erop. Straffen.

  2. Zo hoort het nu ??nmaal, de Poolse werknemers horen het zelfde salaris te verdienen als hun Nederlandse collega’s die het zelfde werk verrichten. De Poolse werknemers horen niet afgestraft te worden met het wettelijk minimum uurloon, maar het zelfde salaris te ontvangen als het eigen personeel van de inlener / opdrachtgever. Dit staat ook nota bene in diverse CAO’s van inleners/opdrachtgevers, dat men erop toe moet zien dat de (uitzend)werkgever op de (inleen)krachten de juiste beloning toepast indien deze werknemers aan zijn te merken als vakkrachten. Dit wordt op grote schaal ontweken, dus zeker dikke boetes erop. De meeste CAO’s zijn toch algemeen verbindend verklaard, dus overheid optreden !!!!!!

Reageer