Impact corona in maart: 65.000 oproep- en 8.000 uitzendbanen weg

0

Door de coronacrisis waren er voor het eerst minder banen in maart dan in februari. Vooral jongeren in flexcontracten kwamen zonder werk te zitten. Zo waren er in maart 65.000 oproepbanen en 8.000 uitzendbanen minder dan in februari.

Dat blijkt uit de maandcijfers die het CBS gisteren heeft gepubliceerd.

Deze cijfers betreffen de verandering in maart ten opzichte van februari dit jaar. Hierin is dus de impact van de coronacrisis duidelijk terug te zien. De coronamaatregelen zijn immers half maart ingevoerd.

Minder banen in maart

Het aantal banen (werknemers) is van februari op maart 2020 per saldo met 23.000 afgenomen. In de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur groeide het aantal banen weliswaar, maar dit weegt niet op tegen het banenverlies in de door de coronacrisis getroffen sectoren. In de horeca gingen van februari op maart 14.000 banen verloren (-3,3%) en in verhuur en overige zakelijke dienstverlening 13.000 (-1,3%).
Volgens het CBS is het sinds het begin van de maandstatistiek in 2006 nog niet eerder voorgekomen dat het aantal banen in maart kromp. Doorgaans groeit het aantal banen in het begin van het jaar. Zelfs ten tijde van de financiële crisis in 2009 was er een bescheiden groei.

Minder oproepbanen en uitzendbanen

Er zijn in maart vooral veel flexbanen verloren gegaan. Zo waren er in maart per saldo 65.000 oproepbanen en 8.000 uitzendbanen minder dan in februari. Ook het aantal banen met een tijdelijk contract nam af. Door de coronacrisis zijn veel contracten niet verlengd.
De daling is logisch. Mensen met een flexibel contact verliezen meestal als eerste hun baan. Voor veel werknemers met vaste contracten wordt een beroep gedaan op de NOW-regeling.
De CBS-cijfers bevestigen ook dat het vooral jongeren (15 – 20 jaar) zijn die in maart hun baan verloren.

Lees ook:

Dalende trend uitzendbanen

Deze maandcijfers bevestigen het beeld van de kwartaalcijfers die het CBS half mei al bekendmaakte. Hieruit bleek dat aantal banen bij de uitzendbureaus daalde in het eerste kwartaal met 27.000 ten opzichte van het laatste kwartaal 2019. ‘Zo’n grote daling is na het eerste kwartaal van 2010 niet meer voorgekomen’, stelt het CBS.
Deze dalende trend in uitzendbanen was overigens (ook voor de coronacrisis) al gaande. Ook in 2019 daalde het aantal banen in de uitzendbranche al.

Lees ook: Minder uitzendkrachten en forse daling uitzendbanen

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer