Vacatures banken nu nog moeilijk te vervullen

0

Bijna drie op de tien vacatures in de bankensector zijn op dit moment lastig te vervullen. Daar staat tegenover dat volgens een Amerikaanse topbankier binnen vijf jaar een op de drie werknemers in de bankensector zijn baan zal verliezen door robotisering.

Volgens de data van Indeed staat 29,4% van de vacatures in deze sector na zestig dagen nog steeds open. Gemiddeld over alle sectoren in heel Nederland is dat 27,6%.

Moeilijk te vervullen vacatures

De meeste moeite lijken bedrijven in de bankensector te hebben met het vervullen van vacatures voor de functie van fiscalist: daarvan is 43,2% moeilijk vervulbaar. Andere vacatures in de bankensector die moeilijk te vervullen zijn, zijn die voor accountant en senior belastingadviseur. Na zestig dagen staat voor die functies respectievelijk 42,5% en 42,1% van de vacatures nog open.
Alleen kijkend naar openstaande bankfuncties in Amsterdam, dan zijn vacatures voor Senior Business Consultants (46,9%), financieel medewerkers (41,3%), assistent-accountants (39,5%) en riskmanagers (37%) het vaakst niet binnen zestig dagen te vervullen.

Indeed: ‘Onderscheid je van concurrentie’

“Het tekort aan banen in de financiële sector maakt het niet makkelijker om geschikte kandidaten te vinden in de bankensector”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed. Na Brexit overwegen grote financiële instellingen hun kantoor te verhuizen naar Nederland, wat perspectief biedt voor kandidaten die werkzaam zijn in deze sector. “Bedrijven in deze branche doen er dan ook goed aan om zich te onderscheiden van de concurrentie. Met de hoogte van het salaris, maar ook door op andere manieren aantrekkelijk te zijn voor werkzoekenden. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om thuis te werken of door aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden.”

‘Robotisering kost derde bankwezen zijn baan’

Tegelijkertijd komt voormalig Citigroup-baas Vikram Pandit met een heel andere boodschap over de werkgelegenheid in het bankwezen. Hij voorspelt dat bijna een op de drie werknemers in de bankensector zijn werk binnen vijf jaar overgenomen ziet worden door robots.
Volgens Pandit, die tot 2012 aan het roer stond bij de Amerikaanse bank, worden processen door robotisering vereenvoudigd. Dat zal zorgen voor het anders inrichten van werkprocessen, ook omdat computers zichzelf dingen kunnen aanleren. Vooral ondersteunende diensten zullen naar verwachting snel worden geautomatiseerd.
De stellingname van Pandit sluit aan bij een rapport van Citigroup van vorig jaar. Destijds repte de bank over een tijdspanne van tien jaar. In Europa zou dat betekenen dat een miljoen mensen hun baan verliezen. In De VS zouden 770.000 bankmedewerkers hun baan kwijtraken.

UWV: banenkrimp en vacatures

Het UWV meldde in mei van dit jaar in zijn arbeidsmarktupdate al een banenkrimp in de financiële sector, mede veroorzaakt door toenemende onlinedienstverlening, maar stelde in dit rapport ook dat het aantal vacatures in de sector als geheel toeneemt.

Bronnen: ANP/Indeed

Lees ook:

 

Over Auteur

Reageer