Bricks of clicks, uitzenders zoeken hun eigen mix

0

Ook in het digitale tijdperk blijven uitzenders stenen vestigingen openen. Zo kondigde Unique aan afgelopen jaar ‘gewoon’ 13 vestigingen te openen, net als Carrière die er 10 lanceert. Hoe zit het met de verhouding tussen bricks & clicks?

Omdat het openen van nieuwe vestigingen uitzondering op de online regel lijkt, is het woord allereerst aan Unique. Volgens operationeel directeur Diana Magielsen wil Unique de huidige veertig vestigingen voor het mkb in het tweede kwartaal van 2022 hebben uitgebreid naar 53 vestigingen. Wat is de overweging van Unique om te investeren in stenen kantoren?
“Dat heeft alles te maken met de kenterring die we zien in de markt”, zegt Magielsen. “Al voor de coronacrisis was er krapte en die is sindsdien alleen maar groter geworden. Daarnaast verdwijnen en verschijnen er banen. Bij onze kandidaten en opdrachtgevers merkten we naar aanleiding daarvan dat ze behoefte hebben aan fysieke, lokale vestigingen. Waar we elkaar letterlijk in de ogen kunnen kijken en samen plannen kunnen maken om die krapte tegen te gaan.”

Investeren in stenen

Halverwege 2022 staan er kriskras door Nederland dertien nieuwe Unique-vestigingen. Maar dat zijn er geen dertien in een dozijn: Unique noemt ze ‘belevingsstores’. “Het zijn plekken waar kandidaten en opdrachtgevers de cultuur van Unique kunnen ervaren. Waar contact van mens tot mens plaatsvindt. Die persoonlijke beleving, die ontmoeting en aandacht is in onze ogen cruciaal.” Om misverstanden te voorkomen: Unique investeert niet alleen in stenen, maar zeker ook in online oplossingen. “Wij geloven echt in de synergie tussen online en offline”, zegt Magielsen. “Neem onze kandidaten. De meesten solliciteren het liefst online. Dat faciliteren we dan ook volledig. We verbeteren voortdurend de online journeys. Het is niet voor niets dat we nu voor de twaalfde keer op rij zijn genomineerd voor Website van het Jaar in de categorie van carrièrewebsites. Van de elf voorgaande keren hebben we negen keer gewonnen.”

YoungCapital Direct: snel gaatje vullen

Tussen de online spelers in de flexbranche zijn opvallende verschillen. Aan de ene kant zijn er platform(achtige) initiatieven van flexbureaus die al vestigingen hebben of hadden. Aan de andere kant zijn er de dedicated online bureaus. Tot die eerste categorie behoren YoungCapital Direct en Youbahn. YoungCapital Direct is sinds het voorjaar van 2021 een online loot aan de stam van YoungCapital. Ka Ming Leung is als Product Manager in de lead geweest bij de ontwikkeling. “Enkele jaren geleden ontstond het plan om een platform te bouwen om werkzoekenden en opdrachtgevers bij elkaar te brengen. Wij vonden dat het uitzenden sneller en slimmer kon, zoals online platformen in andere sectoren snel en slim zijn. Denk aan Uber. Zo is YoungCapital Direct geboren. Het is een volledig digitaal platform, waarbij ingebouwde matchingalgoritmes zorgen voor het optimaal koppelen van werkgevers en werkzoekenden.” Over de scheidslijn tussen YoungCapital en YoungCapital Direct vertelt Marlou de Boer, manager van YoungCapital Direct. “Als een opdrachtgever een vast gezicht zoekt voor 40 uur per week, is YoungCapital geschikter. Zoekt hij iemand om snel een gaatje te vullen, dan past YoungCapital Direct beter. We spelen zo in op verschillende behoeften: ons ‘klassieke’ bureau is voor de langere termijn, voor opdrachtgevers die vaste gezichten willen. Ons platform is vooral voor snelle, tijdelijke flexkrachten.” Jongeren vinden er snel afwisselen de opdrachten. De Boer: “Als ’s avonds laat een opdracht wordt geplaatst, kan iemand soms de volgende dag al starten.”

…Klik hier om het hele interview te lezen.


Dit artikel, geschreven door Paul Poley, is gepubliceerd in de december-editie van Flexmarkt magazine. Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer