NOW 3: langer, maar veel soberder

0

Het kabinet wil het nieuwe steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen verder beperken. De loonsteun in de NOW 3 wordt minder riant dan in de NOW 2.0, maar gaat wel langer duren, van 1 oktober tot 1 juli 2021.

Dit bericht is geüpdatet op 1 oktober jl. Lees ook de informatie op de site van de Rijksoverheid.

Volgens minister Eric Wiebes (Economische Zaken) moeten ‘levensvatbare bedrijven’ dankzij deze maatregelen de coronacrisis doorkomen. Daarnaast dient het pakket ervoor dat mensen en bedrijven zich makkelijker kunnen aanpassen, bijvoorbeeld door omscholing of een ander businessmodel. Nederland kan zich op die manier ‘uit de crisis investeren’, wat volgens Wiebes beter is dan bezuinigen.

Verschil NOW 3 met NOW 2.0

Het huidige, tweede steunpakket (NOW 2.0) loopt tot 1 oktober. De steunregelingen worden daarna in de NOW 3 drie keer drie maanden verlengd tot eind juni volgend jaar. De regelingen worden gaandeweg afgebouwd. Er zijn in de nieuwe NOW drie grote wijzigingen:

  1. Een werkgever krijgt momenteel maximaal 90% van zijn loonkosten vergoed met de NOW. In het nieuwe pakket krijgt de werkgever nog maar maximaal 80% van zijn loonkosten vergoed. In januari gaat de NOW-vergoeding terug naar 70% en in april naar 60%.
  2. Bedrijven komen nu nog voor deze regeling in aanmerking als ze minimaal 20% omzetverlies hebben. Vanaf 1 januari 2021 is de NOW alleen nog maar beschikbaar voor bedrijven die minimaal 30% omzetverlies draaien.
  3. de korting die in de NOW2 wordt toegepast op het moment dat er sprake is van bedrijfseconomisch ontslag wordt losgelaten.

Het wordt het derde steunpakket voor het bedrijfsleven. Voor de eerste NOW-regeling werd tot eind juni zo’n 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. De tweede NOW-regeling geldt tot eind september. Daarvoor werden de voorwaarden al aangescherpt. Sinds begin juli is bijna 1,5 miljard euro uitgekeerd voor deze NOW 2.0, meldde uitkeringsinstantie UWV deze week.

Begeleiding naar werk

Werkgevers die na 1 oktober een beroep doen op de NOW 3, riskeren een korting van 5% als zij werknemers bij ontslag niet begeleiden bij het vinden van ander werk. Dat meldt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die daarmee tegemoetkomt aan een wens van oppositiepartij PvdA.
De korting wordt toegepast als een bedrijf om bedrijfseconomische redenen mensen ontslaat, en geen contact zoekt met het UWV in het kader van begeleiding van werk naar werk. Het kabinet had eerder al beloofd zo’n inspanningsverplichting voor werkgevers op te nemen in het nieuwe steunpakket, dat deze week ingaat.

Minder aanvragen NOW

Velen duizenden werkgevers hebben kort voor het aflopen van de NOW 2.0-regeling op 31 augustus jl. van de overheid nog een aanvraag ingediend voor de coronasteun. Volgens uitkeringsinstantie UWV deden in totaal meer dan 65.000 aanvragen en beroep op de NOW 2.0, waarvan zo’n 20.000 in de laatste week en 5.400 zelfs op de laatste dag. Hiermee is het aantal aanvragen voor NOW 2.0 beduidend lager dan de bijna 150.000 aanvragen voor NOW 1.0. Werkgevers die wel NOW 1.0 aanvroegen en geen NOW 2.0 lieten aan het UWV weten dat ze hier veelal voor kozen omdat het weer beter ging met hun bedrijf en de tegemoetkoming niet meer nodig was. Ook voldeden er bedrijven niet aan de voorwaarden voor de tweede steunregeling.

Miljardensteun

Wouter Koolmees, minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vindt dat deze fase vraagt om een ‘nieuwe aanpak’. “Iedereen wil weten waar hij of zij aan toe is, daarom geven we duidelijkheid voor de komende negen maanden”, stelt Koolmees. Hij roept op vol te houden, ondanks dat de crisis “langer duurt dan we hadden gehoopt.” Het kabinet geeft ongeveer 11 miljard euro extra uit in het derde steunpakket om het bedrijfsleven door de coronacrisis te helpen. Er komt een miljard om mensen aan nieuw werk te helpen bijvoorbeeld door om- en bijscholing. Verder wordt er 300 miljoen gereserveerd om ‘eventueel’ te kunnen deelnemen aan een privaat fonds waarmee (middel)grote bedrijven worden geholpen hun eigen vermogen te versterken. Daarnaast is er 150 miljoen om lokale en regionale economieën te stimuleren. De belangrijkste steunregeling is de NOW. Daarvoor wordt in het derde pakket 5,4 miljard uitgetrokken.

TOZO en TLV, geen TOFA

Vanaf oktober gaat daarnaast een vermogenstoets gelden voor de steunregeling voor zzp’ers (Tozo).
De maximale bijdrage die mkb-bedrijven via de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) kunnen krijgen, wordt verhoogd naar 90.000 euro. Het bedrag wordt later wel afgebouwd. Vanaf januari komen alleen nog de zwaarst getroffen bedrijven in aanmerking voor de TVL.

Er is geen sprake van verlenging van de TOFA-regeling voor flexkrachten.

Eerste reacties

Vakbond CNV stelt dat de afbouw van staatssteun nog te vroeg komt. De plannen, zoals die nu zijn uitgelekt, zijn te rigoureus, vindt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “We staan momenteel aan de vooravond van een grote werkloosheid. Een te snelle afbouw leidt juist tot meer werklozen en kan daarom ook meer belastinggeld gaan kosten. De staatssteun moet daarom zo veel mogelijk worden gehandhaafd de komende maanden.”

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben er wel begrip voor dat het steunpakket niet eindeloos kan duren, dat het enigszins wordt versoberd en dat niet alle bedrijven overeind kunnen worden gehouden. “Er moet alleen niet ineens te hard aan de knoppen worden gedraaid, met het risico dat veel bedrijven – na alle steun uit de eerste twee pakketten – alsnog omvallen en we het geld van die eerste pakketten door het putje spoelen. Ook moet in sommige sectoren de klap nog komen”, zeggen ze in een reactie.

Bron: ANP/Rijksoverheid

 

Over Auteur

Avatar

Reageer