Coalitie in de clinch over uitzendbeperkende cao’s

1

De PvdA is het niet eens met een voorstel van coalitiepartner de VVD over cao’s en zzp’ers. De VVD wil via een initatiefwet verbieden dat er nog cao-afspraken worden gemaakt die het inhuren van zzp’ers en uitzendkrachten beperken.

Dat bleek woensdag tijdens het debat over de begroting van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Uitsluiten groepen in cao
‘Welk probleem lost u hier nu eigenlijk mee op en wie heeft hierom gevraagd?’, vroeg PvdA-Kamerlid Roos Vermeij in het debat aan VVD-Kamerlid Anne Mulder. Mulder kondigde de initiatiefwet dinsdag al aan. ‘Het moet afgelopen zijn met cao-afspraken waarin hele groepen worden uitgesloten’, zei hij toen. In het Kamerdebat woensdag noemde hij de ongeveer 1 miljoen zzp’ers in Nederland de ‘helden van onze economie’. De politiek moet stoppen zzp’ers ’te pesten en te verketteren zoals nu gebeurt’, zei Mulder. In antwoord op de vraag van Vermeij zei hij dat hij sinds dinsdag mails had gekregen waarin hij ‘zzp-superman’ werd genoemd.

Wet Werk en Zekerheid ontwijken
Mulder vroeg Asscher om zeer alert te zijn op een mogelijk averechts effect van de nieuwe wet Werk en Zekerheid. Die gaat in januari in en moet leiden tot een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt. Dat moet de tweedeling op de arbeidsmarkt tussen mensen met een vaste baan en flexwerkers verminderen. Maar Mulder zei signalen te hebben gekregen dat bedrijven ‘noodgedwongen’ manieren zoeken om de wet te ontwijken omdat ze zich niet kunnen veroorloven mensen vaste contracten te geven.

Hij uitte ook kritiek op Asschers recente speech over robotisering. Volgens Mulder denkt de PvdA-minister alleen in bedreigingen en risico’s. ‘Dat werkt verlammend.’ Hij sloot zich aan bij opmerkingen van VVD-senator Loek Hermans eerder, die Asscher een ‘achteruitgangspessimist’ noemde.

ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. Bij fraude en/of eventuele misstanden zorgen sommige politici voor regels die van grote soms negatieve invloed zijn op de grote ‘nette’ meerderheid in plaats van de ‘daders’, de kleine minderheid, aan te pakken. De wereld op z’n kop dus en natuurlijk niet effectief.
    De heer Asscher wil meer vaste contracten opdat een ieder de kans krijgt een hypotheek te verkrijgen bij de bank. Dan is mijn vraag: waarom worden de banken niet aangepakt om hypotheken te (kunnen) verlenen aan mensen met tijdelijke contracten? Ik begrijp natuurlijk wel dat dat risicovoller is, maar de tijden van 30 jaar loyaliteit aan één en dezelfde werkgever zijn al lang voorbij.
    Wat mij ook blijft verbazen: Als de heer Asscher meer banen wenst (en wie wil dat niet?), waarom verlegt hij dan min of meer alle risico’s bij de werkgevers? Dat is toch tegenstrijdig? Hoe dan ook: wij zijn altijd een ondernemersland geweest. Ik pleit al jaren voor het feit dat IEDEREEN eens een week ondernemer zou moeten zijn om te voelen wat het betekent om zelf je boontjes te doppen en niet ‘zo maar’ je salaris aan het einde van de maand op je rekening bijgeschreven te zien. Dat je behalve ervoor moet werken, ook zelf je eigen acquisitie moet doen, etc..
    Als iedereen, dus ook politici, eens een week ondernemer zou(den) zijn, dan was van het debat als hierboven geen sprake. Kunnen we DAT eens regelen s.v.p.?

    Franziska Szabó
    PA Online B.V. Secretaressepool

Reageer