Kwart zzp’ers overweegt te stoppen door Wet DBA

0

De meeste opdrachtgevers wijzigen hun inhuurbeleid door de komst van de Wet DBA. De payroll-/uitzendconstructie is een populair alternatief. Maar niet voor iedereen; een kwart van de zelfstandig professionals (zp’ers) overweegt zijn zelfstandigenbestaan op te geven door toedoen van de Wet DBA.

Dat zijn de opvallende resultaten uit het Feedbackrapport Wet DBA, dat door kennisbemiddelaar HeadFirst en partner ZP Zaken is aangeboden aan staatssecretaris Eric Wiebes en Tweede Kamerleden Mei Li Vos (PvdA), Steven van Weyenberg (D66) en Erik Ziengs (VVD).

De publicatie is bedoeld om politici inzicht in de directe gevolgen van de wetgeving, wat bijdraagt aan de politieke discussie om snel te komen tot een werkbare Wet DBA.

Inhuurbeleid opdrachtgevers
Enkele opvallende conclusies uit het rapport is dat het merendeel van de opdrachtgevers (60%) zegt dat zij een ander inhuurbeleid hanteert na de komst van de Wet DBA; de helft van hen is nog bezig met het bedenken van een passende oplossing.

Van de opdrachtgevers die een gewijzigd beleid hebben, hanteert 56% geen generiek beleid, zij bepalen dit per zp’er. Opdrachtgevers die wel een generiek beleid hanteren sturen aan op alternatieve constructies (33%), zoals inhuren via een intermediair of payrolling, of bieden de zp’er een (tijdelijk) dienstverband aan. Een gedeelte van de opdrachtgevers (11%) heeft zelfs de beslissing genomen geen enkele opdracht met zp’ers te verlengen.

Payroll-/uitzendconstructie
In het onderzoek is ook aan zp’ers gevraagd naar de opties die zij aangeboden krijgen van opdrachtgevers als zij niet meer rechtstreeks of niet meer op zp-basis zaken met hen willen doen. Meer dan de helft van de zp’ers is door de opdrachtgever gevraagd om via een payroll-/uitzendconstructie te werken.

Zo’n 32% van de zp’ers krijgt het verzoek te werken via een bemiddelaar/intermediair. De optie om (tijdelijk) in dienst te komen bij de opdrachtgever wordt ook veel aangeboden: 30%. Werken vanuit een bv (11%), of meer specifiek een declarabele uren bv (13%), worden ook als opties gezien. Opvallend vaak behoort ook het beëindigen van de opdracht tot de mogelijkheden als niet aan één van de alternatieve constructies voldaan wordt (40%).

Bron: HeadFirst/ZP Zaken

Lees ook:

Meer weten over de Wet DBA?

Het werken met modelovereenkomsten beloofde eenvoudiger te zijn dan met de VAR. Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De overgangsperiode, die nog loopt tot 1 mei 2017 en die is ingesteld om de nieuwe Wet DBA te laten landen, blijkt hard nodig te zijn. Maar de termijn neemt de onrust niet weg. Hoe ben je het best beschermd tegen claims van de Belastingdienst? Kom naar het Seminar Wet DBA op 13 december in Utrecht.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer