Payrollers duiken diep in het rood

0

Voor de meeste payrollers was het een donker jaar. Gemiddeld zagen de payrollbureaus in 2020 een omzetkrimp van -25%. Vreemde eend in de bijt is BAS HR, dat in het coronajaar met meer dan 50% groeide. Rick Simons (Staff Capital Groep) en Bas van Gorp (BAS HR) doen hun verhaal.

De opvallende cijfers van de payrollbedrijven blijken uit de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021 die exclusief toegankelijk is voor abonnees van Flexmarkt pro en voor de flexbedrijven die hun omzetcijfers hebben aangeleverd aan de redactie.

Staff Capital Groep: weinig last van Wab..

Staff Capital Groep (voorheen Payroll Select) bezet de 23e plaats op in de Omzetranglijst met een omzet van 181,7 miljoen euro in 2020, een omzetdaling van -21%. Volgens ceo Rick Simons heeft de daling weinig te maken met de  Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). “Van de Wab hebben we weinig last gehad. Wel hebben we gemerkt dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van payroll naar uitzenden. Maar op de totale omzetcijfers heeft dat nauwelijks invloed. In de voorbereiding op de Wab hebben we in 2019 verschrikkelijk veel tijd gestopt. We moesten toen in korte tijd veel doen. Denk aan het regelen van contracten en algemene voorwaarden, ook omdat er geen overgangsrecht was. Dat had in 2019 een enorme impact. Mijn beeld is overigens dat we dit als sector ondanks de korte voorbereidingstijd goed hebben geregeld.”

Lees ook: WAB heeft payrolling beperkt, maar behoefte aan flex blijft

.. maar wel van de coronacrisis

Maar toen overviel de coronacrisis die Nederland in maart 2020. “Echt overviel ja”, zegt Simons. “Niemand wist wat hem overkwam. In het voorjaar heerste er complete paniek bij veel opdrachtgevers die ineens hun zaak moesten sluiten.” Dat voorjaar markeert het begin van een crisis die zijn sporen flink heeft nagelaten. “Over de volle breedte hebben wij er last van gehad. Wij zijn werkzaam in drie branches: grootzakelijk, intermediairs en het mkb. Grootzakelijk heeft het vorig jaar nog behoorlijk goed gedaan, zelfs boven budget. Bij de intermediairs zien we al een wat diffuser beeld, in lijn met de ABU-cijfers. De prestaties waren daar erg afhankelijk van de sector. De bouw en de maakindustrie hebben prima gedraaid, maar sectoren die echt door de lockdown zijn geraakt, deden het minder. Daar ging een schokgolf doorheen, flexkrachten werden tijdelijk niet meer ingehuurd.”
Echt rampzalig voor Staff Capital was het mkb. “Horecazaken, bioscopen, kappers en fitnessbedrijven zijn allemaal voor lange tijd gesloten, waardoor we bij die klanten veel omzet misliepen.” In feite is Staff Capital zelfs dubbel geraakt, zegt Simons. “De marges bij het mkb liggen hoger. Dus we hebben over 2020 niet alleen fors minder omzet gehaald, maar ook minder winst.” Over alle branches heen merkte Simons ook nog eens meer ziekteverzuim en dus minder te factureren uren. “De overheid moedigde aan om bij een hoestje thuis te blijven. Dat leidde tot fors hogere ziekteverzuimcijfers.”

omzetranglijst 2021 payroll

BAS HR: groei, ook voor payroll

Algemeen directeur Bas van Gorp legt uit hoe BAS HR ondanks corona groei heeft gerealiseerd. “De crisis heeft ons gelukkig nauwelijks geraakt. Ja, we hadden twee wat kleinere klanten in de horeca en die kwamen helaas in de problemen. Maar zij vormden maar een heel klein aandeel van ons totale portfolio.”
De overige klanten van BAS HR komen uit sectoren die geen last hadden van corona. Soms zelfs integendeel. “Veel van onze klanten zitten in de logistiek en online distributie. Ook doen wij de backoffice voor supermarkten. Dergelijke klanten kenden juist allemaal flinke groei in coronatijd. Andere klanten, zoals fruittelers, vleesverwerkers en beveiligers, konden ook gewoon doorgaan. Hooguit de bouwbedrijven kenden in de eerste golf een dipje, maar ook die groeiden daarna gestaag door.”
Dit verklaart de indrukwekkende 52% omzetgroei van BAS HR. Daarbij moet wel worden aangetekend dat die groeicijfers voor rekening komen van het totale bedrijf, dat bestaat uit BAS Payroll, maar ook uit BAS Intermediair, BAS Recruitment en BAS Freelance. “Maar elke tak kende groei,” zegt Van Gorp. “Dus ook de payroll.”
Ook de Wab heeft BAS HR niet kunnen deren, beweert hij. “Veel payrollers hebben daar natuurlijk last van gehad. Wij hebben niet gemerkt dat klanten van ons  fhaakten. In mijn ogen heeft dat te maken met het jarenlang opgebouwde onderlinge vertrouwen tussen ons en onze klanten.” De voortekenen voor de omzetcijfers van 2021 zijn ook gunstig. Van Gorp: “Het eerste kwartaal was ons beste ooit, met groeicijfers tussen de 20 en 30 procent. In elke branche merken wij dat de markt weer aantrekt. De behoefte aan flex is enorm. Als deze trend zich voortzet, kunnen wij zomaar uitkomen op een groei van 25%.”

Markt trekt aan in zomer

Simons is ook optimistisch gestemd, maar wel voorzichtiger. “Het eerste kwartaal was voor ons gewoon nog niet goed, zelfs minder dan het eerste kwartaal van 2020. Dat heeft ermee te maken dat het mkb destijds tot maart gewoon nog doordraaide en nu lang heeft stilgelegen. Hooguit bij de intermediairs merken we dat de markt iets aantrekt. Wij verwachten dat vanaf de zomer de markt weer gaat aantrekken en dat we stap voor stap onze groei weer kunnen oppakken.”

Hoe dan ook is er volgens Simons licht aan het einde van de tunnel. “En de markt als geheel is rustiger dan een jaar geleden. Toen was er echt paniek onder ondernemers. Daarvan is nu geen sprake meer, mede dankzij de overheid, die de boel goed gestut heeft met onder meer de NOW-regeling. Het is nu wachten totdat bedrijven weer aan het ondernemen kunnen gaan en weer open staan voor verandering en vernieuwing, zoals door ons ontwikkelde HR-Tech payroll- en uitzendoplossingen.”


Dit is een ingekorte, bewerkte versie van het artikel, geschreven door Paul Poley, dat onlangs in Flexmarkt is verschenen. Daarin is ook de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021 gepubliceerd. Het Flexmarkt magazine is digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

 

omzetranglijstOmzetranglijst Top-100 2021

De redactie van Flexmarkt werkt nauw samen met Corporate Finance International (CFI) bij de totstandkoming van de deze week gepubliceerde Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021, de toonaangevende jaarlijkse ranglijst van bedrijven in de flexmarkt. De Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2021 is exclusief toegankelijk voor abonnees van Flexmarkt pro.

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer