Omzet en winst Randstad geraakt door crisis

0

Uitzendorganisatie Randstad heeft afgelopen kwartaal door eenmalige afschrijvingen een verlies geleden van 16,5 miljoen euro. Het zag de groei in Europa daarbij afnemen. In Nederland en Frankrijk was sprake van een krimp, zo meldde de uitzendorganisatie.

Randstad, na het Zwitserse Adecco de grootste uitzender ter wereld, boekte in het vierde kwartaal van 2011 een omzet van 4,38 miljard euro. Vooral dankzij overnames kwam de omzet daarmee 13 procent hoger uit dan een jaar eerder. De omzetgroei op eigen kracht bedroeg 2 procent, zo blijkt uit het persbericht met de vierdekwartaalcijfers van Randstad

Afschrijving goodwill en nettoverlies
“De onstabiele macro-economische situatie in Europa heeft voor onzekerheid onder klanten gezorgd in de tweede helft van het jaar. Dit beperkte duidelijk onze groei en herstel in onze business mix, en als gevolg daarvan onze winstgevendheid,” aldus Randstad in een verklaring. In markten als het Verenigd Koninkrijk en Spanje daalde de omzet en de winstgevendheid herstelde zich niet zoals verwacht, hetgeen heeft geleid tot een afschrijving van de goodwill met 125 miljoen euro in het vierde kwartaal en een nettoverlies van 16,5 miljoen euro, meldt persbureau Reuters.

VS en Nederland
Randstad zag de omzet in de Verenigde Staten met 7 procent groeien, mede door de aankoop van de SFN Group. Op de Nederlandse thuismarkt bleven de opbrengsten echter steken op het niveau van het vierde kwartaal van 2010.

Afwijkende patronen
“De patronen in onze markten wijken duidelijk af van eerdere herstelfases, aldus Ben Noteboom in een toelichting op de cijfers. “De Noord-Amerikaanse markt wordt robuuster, terwijl de Europese markten langzaamaan aan het vertragen zijn. In een klassiek patroon zouden we nu meer groei in Europa zien, vooral in onze professionals business, maar dat is niet het geval. De Aziatische markten maken ook enige onzekerheid door.”

Vertraging
De vertraging in Europa zette zich in januari door, aldus het persbericht van Randstad. In Duitsland was de groei nog 6 procent, maar in Frankrijk en Nederland was er sprake van een negatieve groei van respectievelijk 3,5 en 2 procent. Het bedrijf zegt te blijven investeren in de activiteiten die groeien en aanpassingen door te voeren binnen de organisatie “waar nodig”.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer