Oproep om voorgenomen verhoging minimumloon te schrappen

0

Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de Tweede Kamer op om de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande te schrappen.

De vertegenwoordigers van de Nederlandse ondernemers zien vooral problemen ontstaan bij kleinere werkgevers. Het minimumloon is in de afgelopen 18 maanden al sterk gestegen. Volgens berekeningen met circa 18% tot 31%. Dit is een optelsom van reguliere, halfjaarlijkse indexaties, de bijzondere verhoging van het WML met 8,05% per 1 januari 2023 en de invoering van het wettelijk minimumuurloon sinds 1 januari van dit jaar, die afhankelijk van de werkweek tot een stijging van meer dan 10 procent leidt.

Baanverlies

Vooral voor kleinere werkgevers zijn deze gestegen loonkosten moeilijk te dragen. Volgens een evaluatie van het ministerie van SZW zijn door de minimumloonverhogingen circa 40.000 banen verloren gegaan. Uiteraard betreft dit vooral mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, die moeilijk ander werk kunnen vinden.

Opwaartse druk op alle lonen

De verhoging van het minimumloon leidt daarnaast ook tot hogere loonkosten voor medewerkers die net boven het minimumloon zitten. Om de afstand tot het minimumloon te handhaven moeten immers de lonen van deze medewerkers stijgen. Dat zorgt ervoor dat het hele loongebouw in beweging komt.

Tweede Kamer wostelt zelf ook

Overigens worstelen ook de Tweede Kamerleden zelf met de voorgenomen verhoging. Het voorstel kost € 850 miljoen. De dekking van dit bedrag komt uit een verhoging van de bankbelasting, hogere tarieven in box 2 en box 3 en het schrappen van de vrijstelling op de belasting bij de inkoop van eigen aandelen. En met name het schrappen van de vrijstelling van de belasting bij inkoop van de eigen aandelen schoot chipmachinemaker ASML in het verkeeerde keelgat. Het bedrijf dreigt Nederland te verlaten en investeringen vooral in het buitenland te doen. Niemand zit daar op te wachten en kamerleden maken zich er zorgen over.

Daar komt bij dat de voorgenomen verhoging van het minimumloon voor 60% bij gepensioneerden terecht komt. De AOW-uitkering is immers aan het minimumloon gekoppeld. Volgens Tweede Kamerleden komt daarmee een deel van het geld terecht bij gepensioneerden die dat helemaal niet nodig hebben, terwijl juist de minima zouden moeten profiteren.

De brief van de werkgevers met de oproep aan de Tweede Kamerleden is hier te lezen.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer