ChatGPT beleefde in 2023 zijn doorbraak en vrijwel onmiddellijk werd ook het potentieel ervan voor recruitment ingezien. Tot waar reiken de mogelijkheden van ChatGPT en andere AI-tools voor recruitment en matching? En kunnen uitzendondernemingen daarvan gebruikmaken?
Tekst: Guido de Kanter
Sourcing-trainer Marcel van der Meer maakte al kort na de introductie op 30 november 2022 kennis met ChatGPT. “Begin december 2022 kreeg ik van iemand een bericht op LinkedIn, dat ik deze tool beslist eens moest bekijken”, herinnert hij zich. “Ik had op dat moment al een heleboel AI-tools bekeken, dus ik was best sceptisch. Totdat ik aan ChatGPT vroeg om in het Swahili een e-mailbericht te schrijven voor een PHP-ontwikkelaar. Tot mijn verbazing kwam ChatGPT met een compleet bericht. Dat heb ik door Google Translate gehaald, en voor zover ik kon beoordelen bleek het een prima tekst te zijn. Vanaf dat moment was ik om.”
Van der Meer besloot anderen te gaan trainen in het gebruik van de tool. “Begin 2023 heb ik mijn eerste masterclass gegeven. In de recruitmentwereld was iedereen op zoek naar kennis over ChatGPT, en die vraag is er nog steeds. Sinds kort geef ik eendaagse trainingen aan bedrijven.”
Legio mogelijkheden
Dat ChatGPT de aandacht trekt van de flexbranche is niet verwonderlijk. De mogelijkheden zijn legio. Van der Meer schetst: “Een vacaturetekst voor een advertentie kun je met hulp van ChatGPT vele malen sneller opstellen. Of misschien moet je weleens iets opschrijven over een vakgebied waar je niets van weet. Dan kun je aan ChatGPT vragen: vertel me eens iets over die branche of dat beroep. Dat gaat vaak prima, ChatGPT schrijft een keurig overzicht voor je.
“Je kunt ChatGPT ook gebruiken om te brainstormen. Als je de betaalde variant hebt, kun je door ChatGPT plaatjes laten maken. De resultaten zijn vaak mooi en je hoeft er geen beeldrecht over te betalen. Dus wat ChatGPT wezenlijk brengt, is dat je sneller en efficiënter kunt werken.”
Redeneren gaat ChatGPT goed af
Volgens Van der Meer gaat van de introductie tot ChatGPT een geruststellend en stimulerend effect uit. “Wat ik zie is dat cursisten het na de training niet meer zo eng vinden. Het werk wordt gewoon wat makkelijker. Saaie of repeterende taken worden van je overgenomen.”
ChatGPT is in het ruime jaar sinds de introductie sterk verbeterd, volgens Van der Meer. “Aanvankelijk scoorde het bij de bar (een Amerikaans examen in de rechtsgeleerdheid, red.) bij de beste 90 procent van menselijke kandidaten, nu bereikt het de beste 10 procent. Ook laat ChatGPT zich niet meer overtuigen van evidente onjuistheden. Aanvankelijk kon je ChatGPT er nog in laten meegaan als je lang genoeg volhield dat twee plus twee vijf is, maar dat gaat niet meer. Het redeneren gaat ChatGPT nu heel goed af.”
Over Marcel van der Meer
Marcel van der Meer is sourcing-trainer en wordt regelmatig gevraagd om te spreken over het gebruik van AI in de recruitment- en flexbranche. Sinds 2008 traint hij recruiters in het sneller en efficiënter vinden van kandidaten en hoe deze het best te verleiden zijn. Op 15 oktober spreekt hij op het event FlexForward 2024.
Andere tools
Toch waarschuwt Van der Meer dat ChatGPT in de eerste plaats een taalmodel is. “Als je vraagt om een lijst van twintig bedrijven en hun websites, dan kunnen veel van de resultaten verzonnen zijn. ChatGPT is getraind met teksten tot 2022, en produceert op basis daarvan resultaten die reëel ogen. Maar die worden niet gecontroleerd en ze zijn niet gebaseerd op resultaten van het actuele internet.” In dat opzicht is Googles concurrerende dienst Bard een alternatief, zegt Van der Meer: “Bard heeft een directe link met Google. Stel dat je iets over salarisschalen wilt onderzoeken. Of informatie van het CBS, bijvoorbeeld actuele gegevens over de arbeidsmarkt. Dat kan Google Bard veel beter. De gegevens zijn dan actueel.”
Volgens Van der Meer zijn er naast ChatGPT en Google Bard nog talrijke andere interessante AI-diensten beschikbaar, sommige specifiek voor de HR-branche. “Scotty is een heel interessante. Het is een Nederlandse start-up. De AI van Scotty voert gesprekken met kandidaten. Stel, een sollicitant komt binnen op de site van een uitzendbureau. Dan krijgt diegene een pop-up met de vraag: ‘Hé, wil je via WhatsApp verder praten? Of wil je bellen?’ En Scotty doet dan het gesprek voor de recruiter. Eventueel dus óók via een telefoongesprek. En dat doet het echt angstaanjagend goed, in wel 99 talen.
Kandidaten die ChatGPT gebruiken
Volgens Marcel van der Meer heeft het intussen niet veel zin meer om naar een motivatiebrief te vragen. “Want ook daarvoor wordt al ChatGPT gebruikt. En natuurlijk worden ook cv’s opgeleukt met ChatGPT.” Maar het kan nog veel krasser: “Op TikTok staat een Taiwanees die aan allerlei sollicitaties meedoet en steeds tot de laatste ronde komt. Hij werd bijvoorbeeld bijna monteur bij Boeing. Waarom lukte dat? Hij gebruikt een AI-tool, Final Rounds, dat antwoord geeft op vragen die je stelt. Dus als kandidaat zeg je gewoon: ‘Goeie vraag, daar denk even over na.’ Even later geeft Final Rounds exact het antwoord dat de tegenpartij wil horen. Dan denk je: de tegenpartij kan toch zien dat je op een ander scherm bezig bent? Maar er is ook al AI-tool die het eruit laat zien alsof je maar op één scherm bezig bent. Dus bijna overal is een AI-tool voor, dat is bizar.”
Hoe kunnen selecteurs hiermee omgaan? “Je zou andere selectiemethodes kunnen gebruiken. Dus een face-to-face interview of een gesprek op locatie. Dan weet je zeker dat iemand niet aan het spieken is. Dus her en der wordt het toch ook weer arbeidsintensiever, deze nieuwe werkelijkheid. Aan de andere kant: ik zou er geen probleem mee hebben als iemand heel goed is in het inzetten van ChatGPT om de juiste code te schrijven. Helemaal top.”
500 duizend gesprekken tegelijk
“Scotty kan gerichte vragen stellen en op basis daarvan zeggen: ‘Jij bent een goede kandidaat, ik wil je graag introduceren.’ Of: ‘Ik vind dat je beter past op deze vacature, ik plan graag een gesprek met je in.’ Ik weet dat onder meer YoungCapital het gebruikt. Scotty kan tot 500 duizend gesprekken simultaan voor je voeren. Dus deze tool is net als ChatGPT in feite een hefboom. Je capaciteit wordt enorm vergroot.”
Ondanks alle tijdbesparende mogelijkheden is het volgens Van der Meer belangrijk om AI-tools als ChatGPT niet het volledige vertrouwen te geven. “Je kunt vacatureteksten heel goed aan ChatGPT uitbesteden. Meestal is dit toch routinewerk. En ChatGPT doet het vaak beter dan mensen. In de training vraag ik cursisten of ze kunnen onderscheiden of een vacature door een mens is geschreven of niet. Vaak kunnen deze vakmensen niet zien dat een vacaturetekst door AI geschreven is en niet door een collega. Toch is het geleverde werk van ChatGPT niet betrouwbaar genoeg; je moet het altijd checken.”
Daarnaast is het voldoen aan wet- en regelgeving een aandachtspunt. “De persoonlijke gegevens van een kandidaat mag je niet met ChatGPT delen. Dan overtreed je de AVG. Dus een cv van de kandidaat zonder meer uploaden, bijvoorbeeld om cv’s en vacatures te matchen, dat gaat niet. Als je er iets mee wilt, moet je eerst de herleidbare gegevens eruit halen.”
Lees ook: ‘De omgang met AI wordt een vast onderdeel van onboarding’
Lost AI arbeidstekort op?
Hoe ziet Van der Meer ChatGPT in relatie tot het tekort aan arbeidskrachten? “Een van de sectoren waaraan je als eerste denkt als het over tekorten gaat, is de ict. Hier gaat AI een enorme verlichting brengen. Als je kijkt op de platformen waar ontwikkelaars broncode delen, zoals GitHub, dan zie je dat zo’n 70 procent van alle code al geschreven is door AI. Je moet wel als een soort regisseur in controle blijven, en de code moet wel gecontroleerd blijven worden. Maar er zijn al tests mee gedaan. De eerste versie van ChatGPT verloor nog van programmeurs, maar de betaalde versie wint het intussen al van menselijke ontwikkelaars, zeker qua snelheid.”
Van der Meer verwacht dat AI revolutionaire effecten zal hebben voor werkenden, en voor hoogopgeleiden in het bijzonder. “Er zijn natuurlijk meerdere revoluties geweest op de arbeidsmarkt. En elke keer was de voorspelling dat het zou gaan leiden tot massawerkloosheid, maar die is nooit uitgekomen. Ik verwacht dat dat nu weer zo is. De vergrijzing komt eraan. We hebben nog steeds een enorme arbeidskrapte, ondanks het feit dat bedrijven het soms lastig hebben. We hebben nog nooit zo’n lage werkloosheid gehad.”
Kleine kanteling
Wel verwacht Van der Meer dat er een ‘kleine kanteling’ gaat komen: “Mensen die met de handen werken, de mbo’ers, hebben in de toekomst veel meer baangarantie dan de hbo’ers en wo’ers. ChatGPT komt je niet helpen bij een lekkage en kan niks met een draaibank. Als we kijken naar het voorbeeld van het ziekenhuis: de verpleegkundigen zijn honderd procent verzekerd van hun baan. Maar het werk van de dokter zal verschuiven. Men is al aan het testen met miljoenen mammografieën, om te zien of AI deze beter kan beoordelen dan de radioloog. Kunstmatige intelligentie blijkt borstkanker in een veel vroeger stadium te kunnen detecteren. Waar traditioneel twee radiologen naar een mammografie keken, wordt het nu de radioloog die met de AI meekijkt. Het wordt sneller, efficiënter en beter.
“Mensen vragen regelmatig: wat gaat AI betekenen voor mijn baan? Wat ik dan vaak aangeef: ChatGPT zal je baan niet overnemen, maar mensen die beter kunnen omgaan met ChatGPT misschien wel. Deze spreuk is niet van mijzelf, maar ik vind hem erg bruikbaar. Dus je moet jezelf altijd afvragen: wat wordt mijn volgende rol? Ik voorspel dat AI weer voor nieuwe banen gaat zorgen. Er zullen banen ontstaan waarvan we nu nog totaal geen weet hebben.”
Marcel van der Meer spreekt op 15 oktober op het FlexForward-event van Flexmarkt. Schrijf je nu in en ontvang 50% korting op je ticket(s)!