Voswinkel (Talent4Service): ‘wat er niet is, hoef je niet te zoeken’

0

Jeroen Voswinkel, directeur van Talent4Service, heeft een boeiende blog geschreven over werving en selectie in deze krappe arbeidsmarkt. Zijn boodschap: ‘waarom zoeken naar iets wat er niet is? Kijk ook naar mensen die (nog) niet het juiste papiertje hebben, maar wel een ideale medewerker kunnen zijn.’

Lees de blog van Jeroen Voswinkel (Talent4Service).

“Als je zoekt naar ‘de doos met zoekgeraakte stukken’ dan kijkt iedereen je raar aan, logisch, want iets wat er niet is, ga je ook niet vinden. Toch geldt dit schijnbaar niet voor de arbeidsmarkt.
In de arbeidsmarkt – ik spreek veelal over de techniek, maar denk dat het eigenlijk geldt voor alle sectoren – blijven we altijd maar vragen naar die persoon met de juiste kwalificaties. Dit terwijl deze mensen (vooral in de techniek) er gewoonweg niet meer zijn! Deze mensen zijn aan het werk namelijk! Dit kan toch ook niet anders… er zijn alleen al in de techniek 70.000 vacatures. Met de juiste papieren zal deze met papieren overladen kandidaat vast wel op één vacature passen.
Vorige week zat ik met een geweldig gezelschap in discussie over dit boeiende onderwerp. Ik noem het een discussie, maar eigenlijk was het dit niet. Het was het vooral met elkaar eens zijn. Niet een beetje eens, maar roerend eens, over de volgende drie punten:

  1. De arbeidskrapte wordt erger; met elkaar zullen we meer opdrachten laten liggen, gewoonweg omdat we de mankracht niet hebben.
  2. De mensen met de juiste papieren, certificaten en ervaring zijn op. Deze kun je alleen maar duur overnemen van je concurrent. Maar voor hoe lang?
  3. De mensen die we nu vinden moeten we altijd opleiden en begeleiden

“Dit moeten we even op ons in laten werken….. Ze zijn er dus niet meer! Dus wat zetten we in onze advertenties. Gezocht: alle criteria waar iemand aan moet voldoen volgens de conventionele en ‘niet-krappe arbeidsmarkt’-uitgangspunten, aangevuld met het liefst vijf jaar ervaring in het vak.
Dat is eigenlijk erg bijzonder met de kennis die we nu hebben. Wat zou er nu gebeuren als we eens zouden zoeken naar wat er wel is, namelijk mensen die we moeten opleiden en begeleiden, met het uitgangspunt dat ze in staat zijn het vak te leren?
Zet dit in je advertentietekst, spreek een grotere groep mensen aan en zoek naar die individuele motivatie die bij jouw bedrijf past. Je gaat jezelf verassen. Er zit namelijk nog steeds ‘goud’ op de bank. Mensen die willen, ervaring hebben, maar geen papieren, maar wel potentieel jouw ideale medewerker kunnen zijn. Er zijn nog ruim een miljoen mensen die niet meedoen aan het werkende leven. Laat nou eens de helft dit wel willen.
Ben je bang om te veranderen, geloof je alleen maar in BBL-structuren en ervaringsfeiten of denk je vooral in korte termijn gewin in plaats van een langere termijn capaciteitsbehoefte? Dan zou ik gewoon blijven zoeken naar iets wat er niet is..
Maar vergeet dan niet, als je over een jaar of twee menig klant bent verloren omdat je niet hebt kunnen leveren, dat je veel tijd hebt gestoken in het zoeken naar de ‘doos met zoekgeraakte stukken’. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid meer geld gekost dan het opleiden van gemotiveerde kandidaat met nog een lange toekomst voor zich.

Veel wijsheid,
Jeroen”

Bron: Talent4Service

Lees ook: Snelle groei van krapte op arbeidsmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer