Werkloosheid daalt

0

De werkloosheid in Nederland is in oktober gedaald tot 8,5 procent van de beroepsbevolking. Van een herstel op de arbeidsmarkt is echter nog geen sprake. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 674 duizend werklozen. Dat waren er 11 duizend minder dan een maand eerder, toen de werkloosheid uitkwam op 8,6 procent. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De werkloosheid piekte in juli na een aanhoudende stijging van 2 jaar op 8,7 procent. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen vervolgens met gemiddeld zevenduizend per maand af. De werkloosheid daalde het sterkst bij mannen en jongeren.

De afname van de werkloosheid komt vooral doordat steeds minder mensen actief op zoek gaan naar een baan. Van een echt herstel op de arbeidsmarkt is daarom nog geen sprake, aldus econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. ‘Zeker driekwart van de afname van de werkloosheid in de afgelopen drie maanden komt door dat ontmoedigingseffect’, stelt Van Mulligen. ‘Minder mensen melden zich als werkzoekenden. Dat zien we deels terug in de toenemende inschrijvingen in het hoger onderwijs, maar ook in oudere leeftijdsgroepen krimpt de beroepsbevolking.’

Van een omslag op de arbeidsmarkt is daarom volgens Van Mulligen geen sprake. ‘Daarvoor moet de werkgelegenheid groeien, maar in het derde kwartaal nam het aantal banen nog fors af. De werkloosheid kan de komende maanden wel verder dalen, maar dat zal eerder komen doordat meer mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt dan door banengroei.’

Bron: ANP

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer