Arbeidsmarkt herstelt verder

0

De vooruitzichten voor de Nederlandse arbeidsmarkt worden steeds zonniger. Na de eerste opleving in de industrie lijkt de krimp van de werkgelegenheid nu ook in de dienstverlenende sectoren voorbij.

 Dit concludeerden de branchevereniging van uitzenders ABU en detacheerder Brunel dinsdag.

“Dat is heel goed nieuws voor de hele arbeidsmarkt”, stelde een woordvoerder van de ABU. “We zijn een dienstenmaatschappij; nieuwe banen in die sectoren hebben dus een positief effect op de totale economie.”

De vraag naar uitzendkrachten trekt al maanden internationaal aan, maar richtte zich tot nu toe vooral op branches waar goederen worden gemaakt, zoals de industrie en techniek. In de voor Nederland veel belangrijkere dienstensectoren nam de behoefte aan tijdelijk personeel in de afgelopen maanden nog steeds af.

De ABU zag in de periode van begin september tot begin oktober echter een stabilisering in
de vraag naar uitzendkrachten vanuit de administratieve sectoren. Daarmee kwam er een einde aan een periode van bijna drie jaar van krimp in de vraag naar juristen, boekhouders, secretaresses en ander kantoorpersoneel. Dat is goed nieuws, want de dienstverleners verzorgen bijna 80 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland en vormen samen bijna driekwart van de Nederlandse economie.

Het past ook in het normale beeld na een recessie, stelde hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer. “De vraag naar personeel neemt na een recessie altijd het eerst toe in de industrie, omdat die profiteert van de opleving van de internationale handel. Als het herstel aanhoudt, volgen een paar maanden daarna de andere sectoren”, legde hij uit.

Detacheringsbedrijf Brunel zag de markt in Nederland in oktober voor het eerst in lange tijd weer groeien. “Het herstel is echter nog fragiel”, nuanceerde bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld. Brunel plaatst hoogopgeleid personeel voor langere tijd bij bedrijven. In het buitenland richt het zich vooral op ingenieurs, maar in Nederland levert het bedrijf ook personeel aan dienstverleners, zoals financiële instellingen. “Daar gaat het herstel nog heel langzaam”, aldus Van Barneveld.

Vorige week spraken ook de grootste uitzendondernemingen van Nederland, Randstad en USG People, weer van herstel op de thuismarkt. USG, moederbedrijf van uitzenders Start en Unique, zag de omzet in september weer groeien. “Langzaam komen de administratieve banen er weer bij”, stelde topman Rob Zandbergen. “Je ziet nu ook de vraag naar ingenieurs en ICT’ers toenemen.”

De toegenomen vraag naar uitzendkrachten belooft volgens de deskundigen een verdere daling van de werkloosheid, die al lager ligt dan in veel andere Europese landen. “De ervaring leert dat de stijging van het aantal uitzenduren zes tot negen maanden vooruitloopt op de verbetering van de totale werkgelegenheid”, aldus De Beer. “Het is eigenlijk vooral verbazingwekkend dat we in de laatste maanden al een kleine daling van de werkloosheid hebben gezien.”
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer